Treba jednom naći vremena za sebe i postaviti si ova pitanja!

Treba jednom naći vremena za sebe i postaviti si pitanja koja nam nitko drugi neće postaviti jer nikome drugome nije toliko stalo do našeg života.

Postaviti pitanje živimo li u skladu sa samim sobom, svojim unutarnjim glasom i najdubljim vrijednostima ili se samo usklađujemo s nekim besmislenim pravilima koja donose drugi? Jesu li sumnje koje nas obuzimaju u vezi naše budućnosti zbilja toliko bitne da im dajemo toliko prostora i energije u svom životu kojeg na koncu oduzimaju od naših snova?

Treba jednom naći vremena za sebe i postaviti si pitanja zašto neprestano pokušavamo zadovoljiti druge u njihovim naizgled besmislenim htijenjima, dok zapostavljamo ono što nam govori srce. Želimo li na kraju svoga vremena kada pogledamo bilancu života reći sebi da nismo imali dovoljno hrabrosti i pameti procijeniti koje su stvari u životu bile bitne, a koje nebitne, i gdje su bili naši pravi prioriteti? Zašto smo propuštali iskazati ljubav ljudima koje volimo i koji nas vole, zašto smo se odmicali od onih koji nas trebaju, i zašto su nam često bili među nebitnima?

Život je prelijep da biste se opredijelili samo za preživljavanje. Kada pokažete ljubav prema sebi ona će se neizostavno preliti i na druge. Opredijelite li se za sreću, nećete je imati ukoliko ne poradite na sreći drugoga. Sampoštovanje koje imate prema sebi naučit će vas da jednakom mjerom poštujete i druge. Kada svojim osjećajima dadete prostora oni osvijetle vaš život nekim posebnim sjajem i naprave vaš život zajedničkom pustolovinom s drugima. Svako putovanje koje započinjete na ovom svijetu nosi nešto više od obilazaka različitih mjesta, ono u sebi nosi beskrajnu težnju za boljim svijetom, svijetom gdje ćete pronaći sebe, svoje mjesto u tom svijetu i ostaviti nekoga traga u njemu, a po mogućnosti i bolji svijet iza sebe.

Treba jednom naći vremena i za sebe, odvažiti se istražiti područje naših strahova i drugih negativnih osjećaja, te shvatiti koliko je to neiskorišteno područje za razvoj onih brojnih snova koje smo kao dijete imali. Ljepotu života ne možemo dobiti ako se nismo izborili sa svojim teškim trenucima, ako u svojim bolnim događajima nismo pronašli načina da rastemo. Jednom kada riješimo bitne stvari sa sobom, svi naši konflikti s drugima dolaze na neku drugu razinu i shvaćamo koliko je nepotrebnih bitaka u našem životu, te na koncu od svih njih i odustajemo a okrenemo se onim ljudima i onome što nas doista ispunja i čini sretnijim osobama.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha