NAJ, NAJ, NAJ…

Najčudnije prezime

Želja da se bude posljednji u lokalnom telefonskom imeniku, radi financijskih ili drugih koristi, dovela je u SAD do proizvoljnog mijenjanja imena u sasvim izmišljena, od kojih neka imaju i po 9 slova “z”; ekstreman primjer za to je Zahari Zzzzzzzzz u imeniku San Francisca.

Najduža parnica

Najduža parnica okončana je 28. travnja u Puni u Indiji, kada je Balasaheb Patlodzi Torat dobio parnicu koju je njegov predak Malodzi Torat započeo 1205. god. Parnica je ukupno trajala 761 godinu. Predmet spora je bilo pravo vođenja javnih skupova i prednosti na religijskim svečanostima.

Najduži govor u UN

Najduži govor u UN je odrzao dr Fidel Kastro (rođen 13. rujna 1927. god.). Govor je trajao 4 sata i 29 minuta, 26. svibnja 1960. godine.

Najkraći testament

Najkraći važeći testament glasi “Vse zene”, što na českom znaci “sve ženi”, a napisao ga je Karl Taus iz Langena u Njemačkoj, 19. sječnja 1967. godine.

Najveća krigla piva

Najveću kriglu za pivo napravila je tvrtka “Selangor Pewter Co.” iz Kuala Lumpura u Maleziji i svečano otkrila 30. novembra 1985. Visoka je 198,7 com i u nju može da stane 2.796 litara piva.

 

Prijatelj vašeg uspjeha