“Najsretniji čovjek na svijetu” kaže da tajna sreće oduzima 15 minuta dnevno

Ukoliko pokušate da izguglate ’Tko je najsretniji čovjek na svijetu?’ izaći će vam ime Matthieu Ricard. Ovaj tibetanski budistički monah dobio je ovaj nadimak zahvaljujući dvanaestogodišnjoj studiji mozga o meditaciji i suosjećajnosti.

Ricardova glava je bila povezana na 256 senzora koji su ustanovili da je njegov um veoma svijetao kada je u stanju meditacije o suosjećanju. Kako rezultati istraživanja pokazuju u tim trenucima mozak stvara nivo gama vala koji nikada ranije nije objavljen u neurološkoj literaturi. Oni su povezani sa sviješću, pažnjom, učenjem i pamćenjem.

Takođe je pokazana velika aktivnost u lijevom predfrontalnom korteksu  mozga, koji omogućava neuobičajno veliki kapacitet za sreću i smanjenu sklonost ka negativnosti. Sam Ricard navodi da ponekad meditira i po čitav dan, a da mu ne dosadi, kao i da smatra da je generalno sretna osoba iako je za njega naziv ’najsretniji čovjek na svijetu’ pretjerivanje medija.

Matthieu Ricard je nedavno govorio za Business Insider na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, dajući savjete kako da budemo sretni.

 „Samo provedite 15 minuta svakoga dana razmišljajući sretne misli!“

Kako kaže kada doživljavamo osjećaj sreće i ljubavi to je prolazno i onda se desi nešto drugo, a mi idemo na sljedeću misao. Umjesto toga treba da se koncentriramo i da ne dopustimo da išta ometa naš um. Fokusirajte se na pozitivne emocije na određeni vremenski period.

Ukoliko ovo radite svaki dan po petnaest minuta i tako dva tjedna, počet ćete primjećivati pozitivne mentalne rezultate. Zamislite tek kakvi su rezultati poslje nekoliko godina. Možete ovladati srećom, a sve je podržano od strane neuro znanosti.

Ricard je takođe naveo da treba da prestanemo veoma često izgovarati riječ ’JA’. On objašnjava kako stalno razmišljanje o sebi, i kako učiniti sve boljim za sebe, iscrpljuje i veoma je stresno jer na kraju dovodi do nezadovoljstva.

„Cijeli svijet onda promatrate kao prijetnju ili interes za sebe“, objašnjava dodajući da ukoliko želimo da budemo sretni treba da budemo dobronamjerni. Osjećat ćemo se bolje po pitanju sebe i činit ćemo druge sretnim. Vaš um i tijelo bit će čistiji i zdraviji.

Kako da svoj um dovedete do tog stanja? Konstantnom vježbom, kao da se kondiciono pripremate za maraton. Dakle dobrota, pažnja i emocionalna ravnoteža su također vještine koje možemo uvježbati i ka kojima treba stremiti.

Izvor: www.bizlife.rs/

Prijatelj vašeg uspjeha