Najvažniji uzroci neuspjeha – 1. dio

1.    Nedovoljno određen životni cilj

Osoba koja ne posjeduje središnju svrhu ili konkretan cilj kojemu teži teško može postići uspjeh. Da bismo uspjeli u nečemu, moramo znati što točno želimo i prema čemu se krećemo.

2.    Nedostatak želje za izdizanjem iznad osrednjosti

Osoba koja je toliko ravnodušna da ne želi napredovati u životu i koja nije spremna platiti cijenu nema se čemu nadati.

3.    Nedostatna izobrazba

Ovaj je nedostatak moguće vrlo lako ispraviti. Iskustvo je pokazalo da su najizobraženiji često oni koje poznajemo kao samouke. Da bi čovjek postao učen, potrebno je mnogo više od sveučilišne diplome. Učen je svaki onaj čovjek koji je naučio od života dobiti sve što želi, a da pritom ne krši prava drugih ljudi. Izobrazba nije toliko znanje, koliko djelotvorna i ustrajna primjena znanja.

4.    Nedostatak samodiscipline

Disciplina proizlazi iz samokontrole. To znači da čovjek mora kontrolirati sve svoje negativne značajke. Da biste bili sposobni upravljati situacijom, morate, prije svega biti sposobni upravljati samim sobom. Vladanje samim sobom vjerojatno je najteži zadatak s kojim ćete se ikada uhvatiti u koštac.

5.    Loše zdravlje

Osoba koja nije dobra zdravlja ne može uživati u značajnijem uspjehu. Mnoge uzroke lošeg zdravlja moguće je uzeti pod nadzor i kontrolirati. Ti su razlozi uglavnom sljedeći:

  • Pretjerana konzumacija hrane koja ne pridonosi dobrom zdravlju.
  • Pogrešne misaone navike; težište na negativnostima.
  • Izostanak odgovarajuće tjelesne aktivnosti.
  • Nedovoljno svježeg zraka zbog nepravilnog disanja.

6.    Nepovoljni utjecaji okoline tijekom djetinjstva

Većina negativnih ponašanja, navika, sklonosti, obrazaca mišljenja stekli smo u djetinjstvu u lošem okružju.

7.    Oklijevanje

Ovo je jedan od najčešćih uzroka neuspjeha. Sklonost oklijevanju prikrivena je značajka svakog ljudskog bića koja samo čeka svoju priliku da osujeti izglede za uspjeh. Mnogi ljudi ne ostvaruju uspjehe jer čekaju „pravi trenutak“ da započnu nešto vrijedno. Ne čekajte. Trenutak nikada neće biti „pravi“. Započnite tu gdje jeste i upotrijebite ono čime raspolažete i na svojem putu naići ćete na mnogo bolja oruđa.

Napoleon Hill, Izvor: www.centaruspjeha.com

Prijatelj vašeg uspjeha