Najveća laž o sreći započinje riječju „imaj“!

Najveća laž o sreći započinje riječju „imaj“!

Potrebno je ovo i ono da bismo bili sretni i ukoliko nam to nedostaje nikada nećemo biti sretni. A onda kada se jednom uđe u taj začarani krug prije ili kasnije se otvore oči i shvati da tom nizu nema kraja. Beskrajan je! Taj niz onoga što je potrebno az sreću svakoga se dana širi, apetiti su sve veći, ambicije sve izazovnije i ukoliko čovjek preispita sebe, počinje shvaćati da je u sreći samo išao natrag, a ne naprijed.

Najveća laž o sreći započinje riječju „imaj“. Nije lako umaknuti napasti uspoređivanja i željeli biti ispred drugoga, pokazati se u boljem svjetlu, imati nešto što nitko drugi nema. Ali kada započne ta igra skupljanja trofeja i igračaka ona zapravo nikada ne prestaje, to je utrka u kojoj nema kraja i koja zapravo ne obećava sretan kraj, jer ono što čovjek tada biva spreman učiniti da bi bio ispred drugoga može ga doslovno uništiti.

Najveća laž o sreći započinje riječju „imaj“. Umjesto da se život razvija u odnosima s drugim ljudima, izgrađivanju kvalitetnog zajedništa, dijeljenju lijepih osjećaja, čovjek tada cijeloga sebe počinje ulagati u stvari koje treba imati, daje se potpuno za te stvari i te stvari ga nakon nekog vremena počinju zarobljavati, počinju njime upravljati. Odnosi se tada samo odrađuju, a predmete počinje obožavati i što dublje izgrađuje tu “ljubav” prema stvarima postaje sve prazniji i nesretniji.

Najveća laž o sreći započinje riječju „imaj“. A sreća dolazi na ono „biti“. Biti strpljiv, osjećajan, darežljiv, hrabar, dosljedan, odgovoran, ustrajan. Sreća dolazi od onoga „biti slobodan“ od stvari i imati mogućnost usmjeriti se na ljude. U iskrenosti, otvorenosti i ljubavi prema drugima graditi odnose, ali prije svega poštivati sebe, vjerovati u sebe i voljeti sebe. Tek kada u našoj glavi pukne taj mit o sreći koji započinje riječju „imati“ tek tada ćemo osjetiti i otkriti što sreća zapravo jest.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha