Naša djeca pate od nedostatka prirode i svakodnevnog rizika!

Moderne generacije roditelja sigurno se ne bi složile s tezom da bi se djeca trebala igrati noževima ili ići u potragu za divljim životinjama i to samo zato što te stvari smatraju iznimno opasnima, a u svom odgoju žele spriječiti upravo to – da djeca riskiraju.

Nazovimo ih helikopter roditeljima, tigar roditeljima, medvjedima, plahim srnama ili kako već – svejedno je, a dok god svojoj djeci ne dozvoljavaju da na svojoj koži osjete greške, da riskiraju i tako spoznaju opasnost, ostat će roditelji koji će od svoje djece napraviti polusposobne ljude.

Djecu kojoj će i s 12 godina morati pomagati kao da su petogodišnjaci.

I ne govorimo tu samo o nemogućnostima da se djeca s krive strane popnu na tobogan ili balansiraju na rubu trotoara, jer većina današnje djece ne smije raditi čak ni to bez da se roditelji doslovno ne trese pored njih – od srdžbe i panike.

Donosimo vam stoga jednu zanimljivu priču poznatog avanturista Bear Gryllsa koji smatra da se djeca svakodnevno moraju suočavati s rizicima kako bi na vlastitom iskustvu naučili proživjeti opasnost na siguran način. Stvar je prakse i učenja, a ne izbjegavanja jer život nije skrivanje od opasnosti već nošenje s njima na najsigurniji mogući način.

Da se njega pita, a ove su teze prenijeli brojni svjetski mediji, djeca bi se već u najranijoj dobi trebala upoznati s oštrim noževima, paljenjem vatre, prelascima preko divljih rijeka i općenito, važnim metodama preživljavanja. Od najranije dobi! (ok, ne baš od druge godine života, ali s pet bi već trebali znati štošta.)

Djeca se rađaju s instinktima za suočavanje s opasnostima, ali se oni s vremenom gase ukoliko se ne koriste. Djeca postaju smotana, bez osjećaja za opasnost, jer su prezaštićena. Iako, taj se instinkt nikada neće izgubiti pa da se dijete slučajno i upikne na oštar nož ili malo poreže škaricama – ne bi im se dogodilo ništa strašno osim što bi spoznali opasnost i u buduće više pazili da ne ponove istu grešku.

Na greškama se uči, isto kao i na iskustvu, a koliko će dijete biti iskusno ovisi prvenstveno o tome koliko će im roditelji to dozvoliti.

Jedna od zanimljivih stvari koje je Bear Grylls rekao na tu temu jest i činjenica da su ljudi prije stotinjak godina svojoj djeci slobodno davali da barataju noževima i pale vatru jer je to tada bilo normalno i često potrebno.

Današnja djeca pak ni sa 10 godina još ne znaju odrezati normalnu šnitu kruha i propisno se nahraniti te su isto tako prilično nesposobna sami prijeći velike ceste. I to ne samo zato što im to roditelji ne daju, pa sami nisu imali prilike iskusiti već zato što se današnje djeca toga panično boje. A taj su im paničan strah usadili upravo roditelji.

Rizici su dio života i nije poanta naučiti ih izbjegavati već se s njima suočiti na siguran način. A to se ne može naučiti bez vlastitog iskustva.

A kada već govorimo o rizicima na koji se djeca spremna, ako im roditelji dozvole, naravno, donosimo vam i popis koji je Bear Grylls sastavio kao svojevrsnu must have tablicu koju bi svako dijete trebalo proći do 11 godine života.

Koliko od toga je prošlo vaše dijete?

 1. Penjanje po drveću
 2. Penjanje i trčanje uz i niz brdo
 3. Kampiranje u divljini
 4. Kopanje jazbina
 5. Igranje na kiši
 6. Pecanje mrežom
 7. Jedenje voćki s drveta
 8. Igranje s oštrim predmetima
 9. Traženje blaga
 10. Igranje s blatom
 11. Igranje u potoku – građenje brane
 12. Jurnjava na skateboardu
 13. Sanjkanje na brdu
 14. Zakopavanje u pijesku
 15. Balansiranje na deblima/gredama/ogradama
 16. Ljuljanje na lijanama
 17. Branje i jedenje jestivih šumskih bobica
 18. Borba s vjetrom
 19. Izrada svirala od vlati trave
 20. Izrada svirala od grane
 21. Potraga za kostima i fosilima
 22. Promatranje izlaska sunca
 23. Penjanje na planinu
 24. Kupanje u rijeci
 25. Hranjenje ptica iz ruke
 26. Hvatanje krijesnica
 27. Hvatanje leptira mrežom
 28. Traženja žaba
 29. Traganje za divljim životinjama
 30. Dozivanje sova
 31. Hvatanje rakova
 32. Boravak u prirodi po noći
 33. Sadnja namirnica, briga o njima i konzumacija vlastitih plodova
 34. Noćno kupanje
 35. Rafting, kanuing
 36. Paljenje vatre šibicama
 37. Orijentacija u prirodi uz pomoć karte i kompasa
 38. Kuhanje na vatri
 39. Penjanje po stijenama
 40. Penjanje i spuštanje uz pomoć užeta

Izvor: www.index.hr

Prijatelj vašeg uspjeha