Naučimo odgoditi reakciju

Možemo li o tome kasnije?

Koliko puta ste požalili što ste u nekoj svađi planuli, što ste reagirali emocionalno, rasplakali se kada ste to najmanje htjeli ili izrekli neku prijetnju i požalili iste sekunde…?

Da su mi one godine i ova pamet… Da sam barem promislila/o… Zvuči poznato? I sebi i drugima napraviti ćemo veliku uslugu ako naučimo odgoditi svoje reakcije. Ne radi se samo o reakcijama ljutnje i bijesa, nego i o onima kada nismo u stanju reći ‘ne’ i sličnim situacijama. Na poslu, u obitelji, sa prijateljima. Što učiniti? Odmaknuti se i pričekati da vrijeme ‘ohladi glavu’. Tada se na situaciju gleda kroz druge naočale – racionalnije, mirnije, staloženije.

To naravno, ne može doći samo po sebi. Treba vježbati. Razmišljajte o onome što i kada govorite. Vježbajte odgodu u svakodnevnim situacijama. Rečenice poput ‘moram razmisliti o tome’, ‘razgovarati ćemo kasnije’, ‘nisam spremna/an za razgovor, možemo li kasnije’ i sl. neka na mala vrata uđu u vašu svakodnevicu.

U međuvremenu (u vremenu između zadnjeg i predstojećeg razgovora) možete otići u šetnju, razbistriti glavu na svježem zraku i razmisliti o određenoj situaciji ili problemu. Prođite cijeli scenarij u svojoj glavi, postavljajte si pitanja, odgovarajte na njih i zamišljajte. Možda vam se ovo čini beznačajnim, ali nije. Odgođene reakcije znače manje natezanja i kontraproduktivnih svađa, a više zadovoljstva sobom.

www.prakticanzivot.com

Prijatelj vašeg uspjeha