Naučite djecu da žele slušati i lijepo se ponašati

Naučiti svoju djecu da žele slušati i lijepo se ponašati može biti teško. Svi znamo da roditeljstvo ne dolaze s uputama za uporabu. To je razlog zašto je divno biti u mogućnosti dijeliti ideje i iskustva. Naša kultura prešla je dalek put od odgoja udarcima sa ravnalom po prstima i naučene poslušnosti iz straha, da sada možemo svoju djecu učiti kroz ohrabrenje. To je uistinu izvedivo!

U nastavku pročitajte pozitivne načine koje potiču djecu da žele poštivati pravila i svoje roditelje.

1. Volite svoju djecu

Naravno, to je osnova, ali ponekad to sve previše lako može pasti u fazu nestrpljivosti ili neljubaznog ponašanja, pogotovo kada smo umorni. Jedan odličan način kako pokazati djetetu ljubav jest ispričati se za vlastitu razdražljivost. Ispričavajući se također pokazujete poniznost i pravilne odnose. Zatim počnite ispočetka s ljubaznošću, nježnošću i promišljeno. Ovi stavovi ljubavi pomoći će da vaša djeca baš žele slušati.

2. Slušajte svoju djecu

Kad slušamo našu djecu, možemo im pokazati da su važni. Kada djeca znaju i osjećaju da su važni za obitelj, oni će još više ulagati u obiteljsku harmoniju.

Slušajte iskreno sve što vam vaša djeca žele reći, bez obzira na sve. Ako ne slušate sa strpljenjem o malim stvarima, kada odrastu neće vam htjeti reći velike stvari. Djeci je uvijek sve velika stvar!

3. Model dobrog karaktera

Djeca ne rade ono što odrasli govore već rade ono što odrasli rade. Ako dijete vidi odrasle da se prema drugima odnose sa poštovanjem i integritetom, oni će vidjeti upravo to što želite. Nemojte pasti u naviku licemjerja. Svi mi želimo da naša djeca budu bolja od nas, ali potrebno ih je držati na višim standardima nego držimo sami sebe.

4. Ponudite nagradu

Zamislite se…tko će od nas ići na posao ako neće biti plaćen za to? Čak samo kvalitetne odlike i dobri stavovi mogu biti nagrađeni. Pokušajte promijeniti način na koji nagrađujete svoje dijete i prilagodite ideje svojoj obitelji.

5. Uzmite u obzir okolnosti

Ako je dijete umorno nakon dugog dana, to ne može biti dobro vrijeme da inzistirate na pospremanju svih igračaka prije spavanja. Pomno odabirite kako, gdje i u koje vrijeme ćete učiti svoju djecu svemu spomenutome. Ne trebaju naučiti sve u tjedan dana, ovaj proces mora ići polako.

“Djeca su naše najveće bogatstvo” možda je klišej, ali to je istina! Ponekad su posljedice potrebne, ali ljubav, slušanje, nagrade i strpljenje imaju svoje mjesto. Rastite zajedno sa svojom djecom!

Izvor: www.savjetologija.com

Prijatelj vašeg uspjeha