Naučite kako i kada djetetu reći – ne!

Djeca u dobi između 2 i 4 godine su u dobi kada preispituju granice tolerancije odraslih oko sebe, a ovisno o mogućnostima, često ih i pomiču.

Daleko smo se odmakli od vremena starog, tradicionalnog i patrijarhalnog odgoja, kada je dijete moralo slušati i slijepo slijediti sve što mu se kaže, bez mogućnosti izražavanja svojih mišljenja i osjećaja. Danas je poželjno odgojiti dijete u osobu sa samopouzdanjem, samopoštovanjem, stavom i razboritošću. Zato djecu potičemo na razvoj vlastitog mišljenja i pozitivne slike o sebi.

Takav odgoj ne podrazumijeva da granice ne postoje, dapače, mora ih biti. Djeca iskušavaju načine na koje će postići ono što žele. Ponekad će se vrlo neprimjereno ponašati ako to ne dobiju (plač, vrištanje, bacanje, lupanjenogama), a svaki roditelj to želi izbjeći. Zato je važno znati kako i kada reći NE!

Prvo je važno da vi kao roditelji sami postavite svoje granice tolerancije, imajući na umu društveno prihvatljivo ponašanje (npr. ako je vama u redu da dijete kod kuće crta pozidovima, važno je uzeti u obzir da je u gostima to neprimjereno).

Nakon što ste sebi postavili granicu tolerancije, slijedeći korak je dogovaranje pravila ponašanja. Za dob o kojoj govorimo, to je nekoliko osnovnih, jednostavnih pravila.

1. Pravila se moraju dogovarati s djecom i od njih ne odstupati, biti dosljedan. Nikako nije dobro dogovoriti pravilo u koje sami niste sigurni i za koje ne znate da li ćete ga se uvijek i u svakoj prilici moći držati. U svakom odstupanju od pravila smijete, možete i morate reći NE.

2. Posebna pravila koja se odnose na pojedine situacije se dogovaraju s djetetom neposredno prije, npr. odlazak u dućan, odlazak u goste, kazalište.

3. Vaše NE ne smije biti ‘mršavo i krhko’ jer će vaše dijete s vrlo malo energije i tvrdoglavosti pokositi vaše NE i preformulirati u DA. Morate biti odlučni.

4. NE nikada ne bi smjelo biti bez objašnjenja, dužni ste djetetu objasniti zašto ste mu rekli NE. Primjerice: Ne možeš sada dobiti ovu igračku jer smo se dogovorili što ćemo kupiti u dućanu, a to nisu igračke. Možda tu igračku slijedeći put stavimo na popis. Ako dijete i dalje ustraje da vaše NE pretvori u DA, recite mu da ga razumijete da on silno želi tako, ali je dogovor bio drugačiji, a dogovora se moramo držati.

5. Važno je da se i vi uvijek držite dogovora jer jedino tako to možete tražiti i očekivati od djeteta. Ne obećavajte ništa dok niste sigurni da ćete obećanje ispuniti.

6. NE je neophodno i u trenutno opasnim situacijama jer tada dijete ne može učiti ‘na vlastitoj koži’. Ako dijete trčkara oko vruće pećnice, strogo ćete mu zabraniti takvu igru u kuhinji.

7. NE je potrebno uskladiti među oba roditelja jer će dijete vrlo brzo znati što će kod koga dobiti.

8. Nikako nije dobro niti previše govoriti NE (iako bi mogli svakih 10-ak minuta) jer će dijete dobiti dojam da ništa ne smije. Pokušajte kada god je to moguće pretvoriti zabrane u dopuštenja, npr. ako dijete hoda boso možete umjesto: nemoj hodati bos, reći: možeš hodati bos, ali samo ovdje po tepihu.

Zašto je važno naučiti reći NE?

Ako ne znate svom djetetu reći NE, brzo će početi manipulirati vama, a tako će jednogdana odrasti u osobu koja ima nezdrav odnos prema ljudima i životu, na taj način odgajate malog manipulatora koji postaje vrlo nesigurna osoba. Ako na vaš NE dobijete burnu reakciju popračenu plačem, bacanjem i slično, pustite dijete da odtuguje jer morate biti svjesni da samo testira granicu vaše izdržljivosti.

Prijedlog za postavljanje pravila obitelji

Pripremite veliki plakat u boji i zajedno s djetetom odredite nekoliko pravila svoje obitelji koja su vam važna, a svi ih se moraju držati, npr: slušamo jedni druge, pospremamo za sobom….

Neka plakat bude veseo s puno crteža i fotografija tako da ga dijete razumije. Zalijepite plakat na vrata na koja zajednički odlučite i stalno se međusobno podsjećajte da plakat postoji.

Izvor: http://magazin.net.hr

Prijatelj vašeg uspjeha