Naučite voljeti zdravu hranu

Znate li da 10 000 okusnih pupoljaka koji se nalaze u našoj usnoj šupljini, postaju manje osjetljivi kako starimo? Kao rezultat toga, možda ćete moći jesti i uživati u mnogim namirnicama za koje ste nekad smatrali da vam njihov okus nikako ne odgovara.

Pronađite razloge zbog kojih je dobra

Čitanje o tome zašto je određena hrana, kao recimo bijela repa, važna za vaše zdravlje (jer je prepuna vlakana, vitamina C, folne kiseline, beta-karotena, kalcija, željeza i fitokemikalija koje pomažu zdravlju, na primjer) može vam dati poticaj da ipak odlučite pokušati.

Isprobajte nove kombinacije

Spojite hranu koju preferirate sa onom koju baš ne volite. Također, dodavanje omiljenog umaka ili začina u hranu koja nije po vašem ukusu može pomoći. Ako ne volite brokulu, pokušajte ju osvježiti primjerice topljenim sirom. Ako ne možete podnijeti kiseli okus običnog jogurta, umiješajte žličicu meda. Probajte malo eksperimentirati i sami ćete uvidjeti koje vam kombinacije odgovaraju.

Pripremite hranu na drukčiji način

Kuhano umjesto sirovog, pečeno umjesto na pari – način na koji pripremate određene namirnice može imati dramatičan utjecaj na njihov okus. Određene tehnike kuhanja, kao što su pečenje, grilanje i prženje – donose prirodnu slatkoću mnogim vrstama gorkog povrća. Ponekad je temperatura ili tekstura hrane, a ne njen okus, ono što nas odbija.

Uzorak na prazan želudac

Vjerovali ili ne, možete biti osobito spremni na prihvaćanje neuobičajenih okusa kada ste jako gladni. Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da su se ljudima svidjeli novi okusi jogurta ako su ih jeli nakon treninga, kada im je hrana bila posebno potrebna.

Poigrajte se s prezentacijom

Jedemo najprije očima, kažu stručnjaci, stoga bi kocka ili kriška voća i povrća zanimljivog oblika mogla biti od pomoći. Aranžiranje na lijepom tanjuru također može povećati vjerojatnost da ćete ih pojesti.

Ponovno probajte

Nema bježanja od činjenice da razvijanje ukusa za određenu hranu može zahtijevati ponovno isprobavanje. Nutricionisti kažu da može biti potrebno čak 15 pokušaja prije nego što dijete prihvati novi okus. Srećom, vrijeme može biti znatno kraće za odrasle (nekoliko pokušaja). Stoga, ako na prvu ne cijenite okus zdravog, gorkog povrća, ne odustajte.

Izvor: Dobre vijesti

Prijatelj vašeg uspjeha