Navike koje ugrožavaju vaše zdravlje -1.dio

Izbjegavanje fizičke aktivnosti

Zašto je štetno: Pored održavanja tijela u dobroj formi, fizička aktivnost ima ključnu ulogu u podizanju raspoloženja, a istraživanja pokazuju da može ublažiti simptome depresije i anksioznosti. Izgleda da redovna vježba ima pozitivan efekt na moždane kemikalije i hormone koji se povezuju sa raspoloženjem te može imati višestruke psihološke koristi (kao što je povećanje samopouzdanja) koje potiču bolje mentalno zdravlje.

Što možete učiniti: Ako se borite kako biste se držali rasporeda vježbanja, to može značiti da je on preambiciozan. Za početak, pokušajte odvojiti petnaest do dvadeset minuta na brzu šetnju svakog dana. Istraživanja pokazuju da i najumjerenija fizička aktivnost poboljšava raspoloženje.

Ignoriranje nereda

Zašto je štetno: Čak iako je vaš nagon za skupljanjem stvari u granicama normale, nekontrolirani nered u vašem domu može biti suptilan izvor psihološke tjeskobe. Zbog nereda se osjećamo opterećeno, i doslovno i figurativno. Istraživanja pokazuju da se isti povezuje sa depresijom, anksioznošću pa čak i s debljanjem.

Što možete učiniti: Ako nešto niste koristili dvanaest mjeseci, vrijeme je da se te stvari riješite. I, umjesto trošenja još više novca na stvari koje vam i nisu toliko potrebne, razmislite da isti štedite za posebne prilike ili za kraći odmor. Istraživanja pokazuju da ove, takozvane, iskustvene kupovine “kupuju” više sreće od materijalnih dobara.

Nedovoljne količine sna

Zašto je štetno: Svatko tko je nedovoljno spavao iskusio je razdražljivost, stres i sivilo koje se često može nastaviti i slijedećeg dana. Ako lišavanje sna i poremećaji postanu kronični, oni povećavaju rizik od razvijanja depresije ili anksioznih poremećaja.

Što možete učiniti: Dajte spavanju prioritet i prakticirajte zdrave navike spavanja, kao što su ograničenje unosa alkohola i kofeina u satima prije spavanja (ili uopće). Veoma je bitno i da ne koristite računala, tablet uređaje, mobilne telefone u kasnim satima; plava svjetlost koju ovi uređaji emitiraju potiskuje hormon sna, melatonin, i može poremetiti vaš bio ritam.

Izvor:Life Connect 

 

Prijatelj vašeg uspjeha