Navike koje ugrožavaju vaše zdravlje -2.dio

Previše alkohola

Zašto je štetno: Alkohol na živčani sustav djeluje kao depresant, usporava vas i potencijalno smanjuje raspoloženje. Štoviše, alkohol u večernjim satima ima tendenciju da izazove česta buđenja tokom noći što utječe na kvalitetu sna.

Što možete učiniti: Ograničite unos na “umjerene” količine, koje liječnici definiraju kao jedno ili dva pića dnevno.

Opsesivno razmišljanje

Zašto je štetno: Konstantno “prevrtanje” istih misli šalje vaše tijelo i mozak u stresno stanje koje je poznato i kao “borba” ili “bijeg”. Disanje i otkucaji srca se ubrzavaju, a vaše tijelo oslobađa hormon stresa kortizol koji uzima danak na vašem fizičkom i emocionalnom zdravlju.

Što možete učiniti: Naučite prepoznati misli koje vas najviše zaokupljaju te se trenirajte da izbjegavate ove opsesivne puteve. Ono što pomaže u takvim situacijama je molitva, duboko disanje, masaža, brzo hodanje…

Potiskivanje bijesa

Zašto je štetno: Bijes i frustracija sasvim su normalne reakcije na neizbježne životne izazove. Ali, kada ta osjećanja potiskujete to može imati suprotan učinak. Više studija je potvrdilo da se potisnuti bijes i ljutnja povezuju sa simptomima depresije.

Što možete učiniti: Važno je izraziti negativne emocije, ali samo na odgovarajuće načine. Ako možete iskomunicirati svoj bijes na asertivan, ali miran način, vjerovatno ćete se osjećati bolje nakon toga.

Izvor: Life Connect 

Prijatelj vašeg uspjeha