Navike koje ugrožavaju vaše zdravlje -3.dio

Društvena izolacija

Zašto je štetno: Iako je povlačenje od obitelji i prijatelja čest simptom depresije i anksioznosti, društvena izolacija, a posebno osjećaj usamljenosti, također povećava vjerovatnost doživljavanja problema s mentalnim zdravljem. Po istom principu, jake veze imaju tendenciju štititi od depresije i povećavati osjećaj sreće.

Što možete učiniti: Čak i kada ste preokupirani obavezama i niste raspoloženi, potrudite se povezati s prijateljima i najbližima pa bar na samo nekoliko minuta. Takve društvene interakcije podižu raspoloženje, a često budu i zabavnije nego što to očekujemo.

Perfekcionizam

Zašto je štetno: Ako pokušavate zadovoljiti nedostižno visoke standarde u svemu što radite, bilo da je u pitanju večerašnja večera ili sutrašnja prezentacija, to je recept za razočaranje i nizak stupanj samopoštovanja. Uopće nije iznenađenje da se perfekcionizam povezuje s “paketom” mentalnog zdravlja koji uključuje depresiju, anksioznost i poremećaje u ishrani.

Što možete učiniti: Umjesto perfekcionizma, težite onome što doktori za mentalno zdravlje nazivaju “zdrave težnje”. To znači postavljanje više ostvarivih ciljeva, pri čemu greške koje napravite služe učenju iz njih i, najvažnije od svega, uživajte u putovanju, a ne samo u odredištu.

Pesimizam

Zašto je štetno: Osobe koje konstatno vide čašu kao polu praznu podložnije su depresiji, anksioznosti, poremećajima spavanja i drugim zdravstvenim problemima. Optimizam, s druge strane, pomaže u prevladavanju i zaštiti od spomenutih oboljenja.

Što možete učiniti: Vježbajte fokusiranje misli na pozitivne stvari. (Lista stvari na kojima ste zahvalni u životu može biti od velike pomoći). A ako se ne osjećate sretnije, pretvarajte se dok to i ne postane stvarnost. Istraživanja pokazuju da smijeh može pomoći da se osjećate sretnije i optimističnije o sadašnjosti i budućnosti.

Boravak u zatvorenom prostoru

Zašto je štetno: Prekomjeran boravak u zatvorenom prostoru lišava vas dva sastojka bitna za mentalno zdravlje: vitamina D koji se u organizmu proizvodi prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti (i koji dokazano štiti od razvoja depresije) i same prirode koja vas može umiriti na podsvjesnom nivou. Nedavna istraživanja pokazuju da su osobe koje šetaju u prirodi smirenije i manje izložene frustracijama u odnosu na osobe koje se kreću prometnim gradskim ulicama.

Što možete učiniti: Izađite van! Ako radite u kancelariji, prošetajte parkom (ako je to moguće) ili sjedite vani tokom pauze. Čak i mala količina sunčeve svjetlosti (desetak minuta) može vam zaista pomoći da se osjećate bolje.

Izvor:Life Connect 

Prijatelj vašeg uspjeha