NAVIKE ZA SREĆU I ZADOVOLJSTVO – 1.DIO

Da vam ne bi bilo previše teško, pokušajte da usvajate jednu mjesečno. Tako ćete polako u svoj život unositi izmjene na koje ćete se vremenom, a ne na silu, naviknuti.

Zdrave navike

1. Vježbajte 30 minuta svakodnevno. Pogotovo ako se ne krećete previše na poslu, vrlo je bitno da se pokrenete. Ovih 30 minuta je optimalno za zdravlje.

2. Ne preskačite doručak. Najbitniji obrok je doručak, a opet ga mnogi preskaču. Nije bitno što jedete sve dok ne preskočite.

3. Spavajte 8 sati. Iako vi mislite da dobijate na vremenu ako ne spavate dovoljno, zapravo, dobijate ne vrijeme, već stres i umor. Osam sati je broj za optimalan san, plus 20 minuta nakon ručka.

4. Izbjegavajte obroke između obroka. To je najbolji način da se ugojite. Ako ste gladni, jedite nešto konkretno. Ako niste, nemojte ništa grickati.

5. Pet porcija voća i povrća dnevno. Mozak i tijelo naprosto obožavaju voće i povrće i treba ih jesti koliko god je moguće.

6. Jedite ribu. Nikad dosta priče o omega 3 kiselinama i njihovim dobrobitima. Barem jednom nedeljom jedite ribu.

7. Čaša vode kad se probudite. Nakon buđenja tijelo je dehidrirano i potrebna mu je voda. Uz ovo, popijte i čašu vode kad god se sjetite u toku dana.

8. Izbjegavajte kiselu vodu. Kisela voda je najnezahvalnije piće koje dajemo tijelu. Što je manje unosite, tijelo će vam biti sretnije.

9. Čisto tijelo. Ne treba stajati satima pred ogledalom ali minimalna osobna higijena je sasvim u redu.

10. Prestanite da pušite. Ne postoji nijedan jedini razlog da pušite, stoga nemojte.

11. Ako pijete, prestanite. Isto kao i pušenje, nema razloga. Alkohol ne rješava probleme. Imate pravo na jednu čašu vina dnevno uz ručak.

12. Idite stepeništem. Taman vam to dođe kao minimalna vežba. Ako imate izbor između lifta i stepeništa, idite stepeništem.

Produktivne navike

13. Zapisujte. Nosite neki notes sa sobom i zapisujte sve što može imati koristi za vas u budućnosti, ideje, planove, zanimljivosti.

14. Nađite prioritet. Ako treba da uradite hrpu stvari danas, šta ćete prvo? Nađite najbitniju stvar. Zapitajte se: ”Ako mi danas treba uspjeh, šta bi to bilo?”

15. Planirajte, ali umjereno. Odlično je unapred znati šta ćete raditi danas ili sljedeće nedjelje. Tako ćete izbeći konfuziju, ali ne treba planirati sitnice za mjesec ili više dana jer nikad nije dovoljno efikasno i ne treba brinuti o tome unaprijed.

Izvor: B92.net

Prijatelj vašeg uspjeha