Navikne se čovjek na sve i svašta!

Navikne se čovjek na sve i svašta, na one koji ga hvale i na one koji ga vrijeđaju, ali se teže navikne na one koji su ravnodušni na njega.

Navikne se da na njega bacaju drvlje i kamenje, uvrede i kletve ali se teže navikne na one koji ni okom ne trepnu na ono što kaže, one koji ni glavu za njim neće okrenuti. Navikne se čovjek da bude prvi u redu i da bude zadnji u redu, navikne da ima prijatelja i neprijatelja, ali teže se navikne na ljude kojima je posve svejedno dali im je prijatelj ili neprijatelj.

Navikne se čovjek tražiti, a ne dobivati, boriti se za svoja prava a imati ih sve manje. Navikne se čovjek na svoje rane, povrede i razočarenja i misli da to tako treba biti. Navikne se čovjek slušati sve glasove ljudi, pitati se što od njega žele ali i se teško navikne redovito slušati glas svoga srca. Navikne se progutati svoj ponos, prešutjeti ono što je mislio reći, prigušiti ono što je osjećao i misli da se život nastavlja jednako kao i prije.

Navikne se čovjek živjeti u sredini u kojoj ga se puno ne poštuje ali se ne buni da ne bi dobio još manje nego što prima i nastavi tolerirati ono što mu zabada nož u srce. Navikne se slušati ljude od kojih ništa pametno ne može čuti i ne slušati one čije bi mu riječi mogle promijeniti život ali to zahtjeva mnogo rada na sebi pa ga ne brine puno. Navikne se čovjek ne donositi važne odluke, pa sve odgađa, prepušta sudbini i čeka što će mu život donijeti.

Navikne se čovjek na sve i svašta a onda se pita zašto se život nije promijenio, zašto ljudi prema njemu nisu drugačiji, zašto neke lekcije iskustva nikako nije naučio i zašto s godinama mudrost nije stekao. A odgovor je jednostavan. Ne smije se na sve naviknuti, ne smije se predati dokle god u plućima ima imalo zraka za novu priliku iskoristiti i drugačiji život živjeti. Ne smije reći da je dobro ako nije dobro. Ne smije reći da ne boli ako boli. Kada nauči biti iskren prema sebi, istina će ga odvesti k boljem životu.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha