Ne borimo se toliko ni sa zaprekama, koliko sa željom da odustanemo!

Ponekad u životu ne borimo se toliko ni sa zaprekama na koje nailazimo koliko sa našom željom da odustanemo.

Na zaprekama zapravo jačamo, izražavamo svoj bunt, dokazujemo svoju snagu, bildamo ego, pokazujemo motivaciju ali i usprkos svemu idemo dalje. No kada sve prođe, kada se unutar nas javi jedan tihi osjećaj da sve ovo što radimo nema smisla i da nas nitko ne podupire tada se počinjemo boriti sa najvećim našim neprijateljem – željom za odustajanjem.

Želja za odustajanjem postaje sve jača kada izgubimo iz vida perspektivu svoga života,  perspektivu svega onoga što radimo i kada se usmjerimo samo na sadašnji trenutak. Želja za odustajanjem ponekad ne progovara toliko niti iz prostora straha, koliko iz prostora osobnog komfora, onog prostora u kojem smo uljuljani u svoju samodopadnost i ne treba nas određivati ništa izvan nas, pa čak ni vrijedni ciljevi koje nazivamo svojim snovima.

Platon je jednom rekao da je najveća pobjeda – pobjeda nad samim sobom. Mogli bismo reći da to nije ništa drugo nego pobjeda naše želje da odustamo. Jer jednom kada odustanemo tu prestaje naša životna priča, počinjemo se loše osjećati u svojoj koži i zatvaraju se vrata jednog novog svijeta. Potrebno je samo sjetiti se osjećaja u onim malim trenucima kada smo izvojavali koju pobjedu, koliko je tu veliko bilo naše unutrašnje slavlje zbog malog pomaka naprijed.

Zapreke je lako nadići, ali kako nadići malodušnost, samopodcjenjivanje,  sumnju u sebe i osjećaj gubitka smisla? Kako se ponovo ispuniti oduševljenjem kada ostanemo prazni na pola puta, te ne možemo naprijed, a nemamo snage ni vratiti se natrag? Natjerajte sebe da uvijek dajete više vjerujući da uvijek možete više, izgradite snažan integritet i to je najbolji temelj za trajan uspjeh. Ojačajte svoj unutarnji izvor sigurnosti i vidjet ćete kako će se želja za odustajanjem rasplinuti kao obični mjehurić od sapunice.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha