Ne gledam ljude po tome što mi kažu o sebi već po tome što njihova djela govore o njima

U životu ne gledam ljude po tome što mi kažu o sebi, već po tome što njihova djela govore o njima. Svi su na riječima jaki!

Ne gledam ljude po tome kakva odijela nose, na koja mjesta izlaze, s kakvim se ljudima druže, ništa to ne govori o njima. Zapravo to govori toliko malo o njima da je neusporedivo s onim drugim. Gledam ih samo po tome kako tretiraju one do sebe, kako se ponašaju prema nekome tko im nema što uzvratiti, kakvi su kada su na rubu strpljenja, kakvi su kada stvari nisu po njihovom.

U životu ne gledam ljude po tome što mi kažu o sebi već po tome kakvi su kada su sami. Otkrivam ih po onome što neprestano govore i ponavljaju, prepoznajem ih po broju izrečenih „ja“ u toku jednog razgovora. U životu ljude ne gledam po obećanjima koja daju već po obećanjima koja izvršavaju, gledam ih po sposobnosti da uzvrate osmijehom na osmijeh, da znaju uputiti neku lijepu riječ kada si u teškom trenutku.

U životu ne gledam ljude po tome što mi kažu o sebi već po tome kako se pokraj njih osjećam. Bude li u meni lijepe osjećaje, osjećaje zahvalnosti i ispunjenja da poželim u njihovom društvu ostati ili se tu osjećam kao neki suvišak kraj njih.  Gledam ljude po tome koliko ohrabruju tuđe snove, podržavaju tuđe nade i osnažuju druge na njihovom svakodnevnom putu. Gledam ljude po tome koliko poštuju one pokraj sebe ali i sami sebe.

U životu ne gledam ljude po tome što mi kažu o sebi već i po tome što prešute. Kakva je šutnja pokraj njih, prijatna ili neprijatna. Gledam ih po svemu onome na što ne obraćaju pozornost jer misle da je neznatno i nevažno.  U životu zato ne žurim dati mišljenje ili stav o drugom, samo sačekam dok srce ne počne govoriti o njima, a ono će prije ili kasnije pokazati što leži na njemu.  Jer riječi i izgled nisu bitne, ali sve ono ostalo jest!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha