Ne idi protiv sebe!

U životu postoje mnogo pravila, no postoji jedno koje iz nas viče više od ostalih: ne idi protiv sebe.

Što god ti drugi govorili da moraš govoriti, činiti, izvoditi – zato što i oni tako čine – nemoj ih poslušati. Sve pogreške koje čovjek kroz život napravi, čak i pogreške u kojima povrijedi druge, povrijedi one do kojih mu je stalo, opet u njima indirektno ide protiv sebe, a ide protiv sebe jer neće imati mira dokle god traje rana ili ožiljak koji je zadao.

Ide čovjek protiv sebe kada izgradi utvrdu laži oko sebe pokušavajući se zaštiti od drugih a na kraju shvati da je samog sebe zazidao i da nema povjerenja drugoga koji bi mu pružio ruku i izbavio ga iz njegove vlastite tamnice. Ide čovjek protiv sebe kada prestane biti ponosno svoj pokušavajući biti druga verzija nekoga čiji najdublji život zapravo i ne poznaje, a to želi biti zato što mu svi kažu da je to „in“ i da će tako bolje prosperirati.

Ide čovjek protiv sebe kada počne živjeti u idiličnoj prošlosti, govoreći uvijek o nekim zlatnim vremenima koja su nekoć bila ili kada samo biježi u budućnost, pa se više ne nalazi nigdje. Ide čovjek protiv sebe i kada je spreman sve učiniti da mu svijet bude na dlanu, i kada dopusti trenucima slabosti da donesu najvažnije odluke u njegovom životu, idi protiv sebe kada povjeruje drugima da će donijeti njemu sreću pa im prepusti sve svoje izbore.

Zato svaki puta kada krenete protiv sebe sjetite se koliko je već ljudi protiv vas i recite sebi da ćete usprkos svemu ići dalje, te da nećete pokleknuti i odustati. Štitite svoju ranjivost, ne dajte svakom pristup u najdublji dio sebe, vjerujte u sebe kada drugi neće, jer ukoliko uđete u nečiju tuđu životnu priču tada ćete postati rob tuđih potreba i želja zanemarujući svoje. Kada prestanete ići protiv sebe – nećete više ići ni protiv drugoga, život će prestati biti opsadno stanje a vi ćete pronaći unutarnji mir.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha