Ne izbacujete stres iz života, izbacujete ono nevažno

Često možemo čuti, vidjeti, a i sami doživjeti kolike su posljedice prenatrpanog načina života.

Svugdje moramo biti, sve trebamo doživjeti, sve moramo imati, i zato sebe iscrpljujemo do krajnjih granica. Doista ne znamo gdje je ona crta iza koje počinjemo pucati po šavovima i upravo to neznanje stoji nas zdravlja koje kasnije plaćamo novcem kojega smo u toj utrci mukotrpno zaradili. Sve se to može svesti pod isti zajednički nazivnik: stres u životu.

Koliki su odlučili smanjiti količinu stresa u svom životu, te zbog toga traže različite savjete, idu na brojne seminare, čitaju svakojake knjige kako se obračunati sa tim najvećim čovjekovim neprijateljem. No to je kriva borba, ne treba se boriti protiv njega, treba se boriti protiv sebe i svoje neumjerene želje koja cijeli život ponavlja: “još samo malo”. Ta fraza „treba mi još samo malo“ uništila je više života nego svi ratovi i sve nesreće svijeta jer čovjek nije znao što to konkretno u njegovom životu znači “još samo malo”.

Stoga da biste se eliminirali stresa priupitajte se što je ono što je jedino važno u svom životu. Kada počnete razmišljati i nabrajati onda će vam se sve stvari učiniti jako važne, ali tu ne smijete stati, trebate odlučno krenuti u eliminaciju i pitati se jesu li one doista važne. Kada počnete ponavljati pitanja doći ćete do jako malog broja stvari koje su samo važne u životu, malo stvari oko kojih se doista treba brinuti, a sve ostale stvari zanemariti jer su nevažne.

Zato izbacite brige kojima se opterećujete o stvarima koje biste željeli promijeniti iz prošlosti i slutnjama neizvjesne budućnosti, oni su polovina vašega stresa. Prebacite se u sadašnjost i posvetite se samo onim važnim stvarima, onima koje će i u budućnosti biti i izgledati jednako važne kao i sada. To je pravi put. Shvatite da vam za bolji život ne treba više stvari, dapače potrebno vam je manje toga. Kada to shvatite stres će nestati sam od sebe.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha