Ne gledamo svijet kao drugi, ne osjećamo kao drugi, to je razlog da ne pokušavamo mijenjati druge!

“Iz tvoje perspektive to je tako, a iz moje je ovako i dopusti da se ne slažemo.”

To saznanje temelj je izgradnje svih skladnih međuodnosa. Shvatiti da smo različiti i da se ne moramo pod svaku cijenu pokušati složiti u svemu. Pokušaj nasilnog slaganja ne samo da je nemoguć, nego je i veoma frustrirajuć jer ne vodi nigdje. Jasno je da ne moramo gledati svijet kao i drugi, čak ga niti ne osjećamo kao drugi, i to je razlog da niti ne pokušavamo mijenjati druge. Jedino na što imamo pravo jest mijenjati sebe.

Koliko je svakoga dana pokušaja promjena osoba pored sebe. Muž hoće promijeniti ženu, žena muža, roditelji djecu, djeca roditelje, prijatelj prijatelja, šef zaposlenika, zaposlenik šefa i još takvih bezbroj kombinacija. Koliko god svako od nas imao različitih ciljeva i uloga svi smo u ulozi mijenjaja drugoga isti i ne odstupamo od toga. Pokušavamo učiniti nešto na što nemamo pravo i što je zapravo nemoguća misija ne shvaćajući da svaki put pokušaja promjene završava razočarenjem.

Kada vidimo da nismo uspjeli u promjeni osjećamo se nemoćni i poraženi. Ukoliko u nekoj ulozi i odnosu imamo mogućnost izabiranja tada napuštamo osobe koje nismo promijenili, jer nisu postali onakvi kakve želimo i tražimo prisutnost drugih. I tako bez kraja lutamo u potrazi za srodnom dušom, bliskim prijateljem, ili odgovarajućim kolegom sve dok ne shvatimo da oboje možemo biti u pravu gledajući različito svijet i uživajući u međusobnoj različitosti.

Tajna skladnih međuodnosa nije u umijećima komunikacije, niti u karakterima koji prihvaćaju sve, već je tajna skladnih odnosa u odluci da ne mijenjamo druge. No ta odluka mora doći iz nas, mora doći iz našeg shvaćanja da svatko vidi svijet ne onakvim kakav taj svijet jest, već kakav je on. Partnerstvo i zajednica u kojoj se drugoga prihvaća onakvim kakav je jedini odnos koji ima svoju budućnost, svi ostali samo su na izdisaju.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha