Ne možete život premotati unatrag!

Ne možete život premotati unatrag, pa čemu se onda neprestano vraćati u svijet koji više ne postoji?

Čemu se sada grizete zbog pogrešaka kao i pogrešnih odluka kada njihove posljedice više ne možete mijenjati. Možete samo učiti, shvatiti gdje ste to jednom pogriješili, pokušati ne ponoviti tu pogrešku, bilo da se radi o vašem odnosu prema vama samima, bilo da se radi o vašim odnosima prema drugima.

Ne možete život premotati unatrag, pa čemu onda zadržavanje u tom svijetu. Možda uživate u lijepim sjećanjima i uspomenama, ali prije ili kasnije ćete se morati vratiti u stvarnost, možda surovu stvarnost i živjeti sada i ovdje. Ne bi li onda bilo bolje što prije se vratiti u tu sadšnjost i početi je ispravljati, graditi, poboljšavati, tražiti društvo koje vam prije, više osluškivati onaj unutarnji glas i živjeti po njemu.

Ne možete život premotati unatrag a da sadašnjost ne počnete hraniti sumnjama i strahovima, a da ne zaželite zatvoriti oči i naći se tamo negdje daleko gdje želite. Ne možete život premotati unatrag a da ne povrijedite ljude oko sebe, da ne postanete hladni prema onima koji vas okružuju i počnete kroz njih gledati neke druge ljude kojih više nema. A što onda i kada uđete u taj fiktivni svijet, nema u njemu pravog mira.

Okanite se premotavanja života unatrag i počnite više biti ovdje i sada. Svaki oblik života koji nije sada i ovdje ne postoji. Poštujete sebe onoliko koliko poštujete sadašnje male trenutke i koliko u njima sa dragim ljudima uživate. Vraćajući se natrag ne kradete samo od svoje sadašnjosti, kradete vizije od svoje budućnosti, kradete svoje snove svoje sutrašnjice, a onda vraćajući se u sadašnjost ostajete prazni, pitajući se gdje se nalazi vaš pravi život.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha