Ne treba nam puno da izgradimo prijateljstvo ali je malo potrebno da ga uništimo!

Ne treba nam puno da izgradimo prijateljstvo ali je malo potrebno da ga uništimo!

A izgubit ćeš prijatelje budeš li svako malo u svom životu kada nastanu problemi spaljivao sve mostove iza sebe računajući da su sve te priče apsolutno završene, budeš li se svakoga dana odlučio raditi inventuru svojih odnosa i onima koji nisu zadovoljili tvoja očekivanja dao crveni karton. Izgubit ćeš prijatelje budeš li se svakodnevno zagledao u sebe, tražio samo rane i povrede i preispitivao tko ti je zadao, s kojim namjerama i pretpostavljao da će oni to isto opet ponoviti.

Izgubit ćeš prijatelje budeš li dopuštao da ti kroz glavu svašta prolazi, fokusirao se samo na slabosti drugih ljudi, tražio u njima samo negativne namjere, dopuštao negativnostima svijeta da potpuno zauzmu tvoj unutarnji prostor. Izgubit ćeš prijatelje budeš li ignorirao pozive u pomoć, prolazio hladan pored tuđe nevolje, pravio se da te se apsolutno ništa ne tiče u tuđem životu i odgovarao samo onda kada tebi nešto treba.

Izgubit ćeš prijatelje ako prvo sam nisi spreman prijatelj biti i ako su za tebe svi drugi krivi dok ne dokažu suprotno. Nemoj da te dočeka predvečerje života kada se počneš pitati i tražiti oko sebe te ljude a ne vidiš nikoga. Nisu uvijek drugi krivi za propast naših odnosa, mnogo puta smo mi oni koji nosimo krivicu svojom neodgovornošću, nebrigom, neulaganjem u odnos i onda se pitamo zašto su odnosi tako komplicirani a ljudi tako teški.

Odgovor je i jednostavniji nego što mislimo: ne poštujemo dovoljno jedni druge. Željeli bismo poštovanje ali nam ga je teško dati, željeli bismo pažnju ali nam je teško dati, željeli bismo ljubav ali nam je teško dati, željeli bismo prijateljstvo ali nam ga je teško dati. Samo jedan poziv, poruka, osmijeh i topla riječ i stvar se može spasiti, ponovno izgraditi i produbiti. Ne treba nam puno da izgradimo prijateljstvo ali je malo potrebno da ga uništimo. Uložimo u razvoj prijateljstva i višestruko nam će se vratiti kada bude najviše trebalo!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha