Ne ulazite nasilno sa svojom „pomoći“ u tuđi život!

Nekada treba prepoznati trenutak u kojem nije dobro davati pomoć, savjet, preporuku ili bilo što drugo, ako je drugi ne traže.

Ako vi mislite da bi to dobro došlo u vašem životu, ne mora značiti da to ikakvu promjenu može polučiti u tuđem. Jedan je majmum skočio u jezero i uhvatio ribu, te je iznio iz vode pod opravdanjem da ju je spasio. Nekada naša želja za pomaganjem i spašavanjem pretvara se upravo suprotno od naše namjere.

Nitko od nas ne razumije kroz što prolazi druga osoba, nitko od nas ne vidi svijet njenim očima. Nitko od nas ne zna odakle ta osoba kreće i kojem se cilju ona zaputila. Kakve su njene fizičke, mentalne, emocionalne ili duhovne snage. Štoviše o drugom znamo toliko malo, gotovo ništa. Iz te perspketive davati mu savjet što je za njega dobro a što ne, raditi stvari umjesto njega, ili davati mu svoju energiju može proizvesti kontra učinak.

Priča kaže da je čovjek koji je pomogao gusjenici raširiti čahuru da gusjenica može lakše izaći iz nje i postati leptirom upropastio zauvijek toga leptira, jer je kroz patnju širenja čahure leptir prolazio proces jačanja svojih krila. Druge je prije svega potrebno razumjeti a iz toga razumijevanja proizići će saznanje što za njega možemo učiniti. Mi ponekad zamijenimo te dvije stvari, prvo nešto učinimo, pa kada učinimo krivo, shvatimo da nismo dobro drugoga razumjeli.

Kada ljudi od vas ne traže savjet, pomoć ili nešto drugo, ne ulazite nasilno sa svojom „pomoći“ u njihov život. Ne činite time ovaj svijet boljim. Svaki čovjek većinu stvari u životu treba napraviti sam, treba shvatiti sam, a vaša mu pomoć može biti samo podrška, razumijevanje, mogućnost da računa na vas u trenucima kada vas doista treba. Ukoliko neprestano sve budete činili ili željeli činiti umjesto drugih, nikada im nećete pomoći odrasti i sazrijeti za stvaran život.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha