Ne upotrebljavajte rječnik žrtve

Jeste li ikada razgovarali s čovjekom koji se osjeća kao žrtva svijeta oko sebe? Taj čovjek pronaći će tisuću i jedan razlog zašto ne može uspijeti. Svaka njegova riječ govori o očajnom stanju u kojem se našao a za koje su uvijek krivi drugi.

No između takvog čovjeka i onoga koji potpuno preuzima odgovornost za sve u životu postoji bezbroj nijansi ljudi. Možda nismo ni svjesni da se i mi ponekad  nalazimo u tom začaranom krugu osjećanja žrtve. No gdje on počinje?

Taj tragični put započinje s prvim osjećajem boli. Koliko je boli u našim svakodnevnim životima za što uvijek ne možemo naći opravdanja? Koliko je boli u međuljudskim odnosima koji nastaju kao posljedica nečijeg ega i mogu završtiti jako kobno? Iz iskustva svaki će čovjek reći da je jako mnogo.

Put bola se dakle ne može mimoići, on je znak da ste iskorčili iz svoje zone sigurnosti. Bol je znak da rastete i razvijate se, kao pojedinac i kao dio neke zajednice. No određena razina boli, bilo da se radi o neizvjesnosti, strahu ili nesigurnosti  dade se podnijeti. Kada dođe do razine kada to postaje sve teže počinju se negdje tražiti opravadanja i razlozi, počinju se tražiti neki krivci. Ukoliko u tom malom trenutku smognete snage i preuzmete odgovornost, vaš bol postaje put prema vašem uspjehu, postaje vaša životna škola. Ukoliko za to otkrivite druge počinje put propasti jer ćete uvijek krivnju svaljivati na druge. Cijelo vrijeme jako je važno kako razmišljate o sebi. Vaše razmišljanje pretvorit će se u vaše riječi, a vaše riječi u vašu dobitak ili presudu vama samima.

Stoga kada prvi put uhvatite sebe u riječima kojima sebe nazivate žrtvom, zastanite i promijenite obrazac. Postanite svjesni da će bol uskoro proći, a njeno mjesto će zauzeti uspjeh. Stoga nemojte uvijek na bol gledati kao na nešto loše, gledajte u njoj učitelja koji vas uči živjeti. Samo tako ćete stvoriti pobjednički obrazac, a to je obrazac preuzimanja odgovornosti za svoj život.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha