Dok je za neke ljude ljubav imenica, za druge je glagol, dok netko razmišlja što osjeća drugi razmišlja što će učiniti!

Dok je za neke ljude ljubav imenica, za druge je glagol, dok netko razmišlja što osjeća drugi razmišlja što će učiniti.

Dok jedni čekaju da im netko pristupi, iskaže im svoje osjećaje, pokaže im neki znak ljubavi kao što su poljubac, zagrljaj ili lijepu riječ drugi kreću u akciju. Drugi pronalaze neispunjene potrebe, neizražene želje, otkrivaju tihu patnju druge osobe i traže načina kako da je ublaže i olakšaju.

Dok je za neke ljude ljubav imenica, za druge je glagol. Iako se čini kao ista stvarnost i nešto što nema nikakve razlike, ipak između njih postoji veliki jaz. Dok postoje jedni koji čekaju poziv, drugi uzmu mobilni telefon, pošalju poruku, pozovu vani i dogovore susret. Oni znaju da ljubav nije samo čekanje, ljubav je pokret, stvaranje prigode, zanimanje za drugoga, razumijevanje njegovih problema, suosjećanje i briga.

Dok je za neke ljude ljubav imenica, za druge je glagol. Dok neki na ljubav gledaju iz kuta svoga ega, razmišljajući kako se drugi trebaju prilagoditi njima, drugi je gledaju iz kuta svoje duše, ne razmišljajući o trenutnim sukobima i konfliktima već shvaćajući da je međusobni odnos mnogo veći od svih zapreka koje su se trenutno između njih ispriječile. Dok neki očajnički žele biti voljeni, drugi iz svega srca daruju sve ono lijepo što nose u sebi, uživajući u mogućnosti da su za nekoga mogli nešto učiniti.

Stvar je posve jasna. Samo s ljubavlju možemo povratiti svoju pravu snagu, shvaćajući da kada se radi o njoj ništa nam nije teško učiniti. Znamo da se s ljubavlju ne može toliko izgubiti koliko se može dobiti. S ljubavlju uvijek držimo glavu gore jer shvaćamo da se s njome nemamo čega sramiti, već se možemo samo ponositi. A oni koji tu ljubav i pokušaju zloupotrijebiti i iskoristiti, ne mogu prevariti one koji im tu ljubav daju, oni na koncu prevare sami sebe. Oni sebi oduzmu ono najbolje od života što su mogli dobiti radi nekih mrvica i sitnih interesa koji ne vrijede puno.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha