Nemoj odustati prije početka a onda se čuditi zašto je život težak!

Podcijeni svoju moć čovjek da može učiniti velike stvari pa se spusti samo na ono što mu je lagano i u što ne treba ulagati mnogo truda.

Podcijeni kada odustane od ideala koje je imao, snova koji su u njemu gorjeli, savjeta prijatelja i kada se zadovolji onim što svi misle, govore i čine. Iako je imao snagu da napravi nešto izvan prosjeka, da dade neki doprinos koji će ostati, da pokaže da ništa nije nemoguće on se zadovolji osrednjim.

Podcijeni svoju moć čovjek da može učiniti velike stvari kada treba uložiti neki napor, kada treba vježbati, učiti, raditi i zadovolji se s onim manjim. Shvati tada da nije izgradio dovoljno snažan integritet i da nema moć strpljenja koju je mislio da ima, i da iskustvo pustolovine života nije za njega. Pomiri se tada s činjenicom da ne zaslužuje najbolje pa prestane mijenjati stvari koje može promijeniti i zadovolji se žaljenjem što stvari nisu onakve kakve trebaju biti.

Kada podcijeni svoju moć da učini velike stvari nema više snage uživati u životu jer ga više ništa ne zadovoljava, nema više moć stvoriti kod sebe najbolju formu, podignuti razinu, niti upoznati istinskog sebe. Tada predaje one najbolje bitke a odlučuje se boriti s nekim nevažnim stvarima u kojima je sve što treba učiniti govoriti, žaliti se, zapomagati. Tada se počinje pitati zašto život nije onakav kakav je u početku bio i zašto više ne osjeća nikakvu draž u iskustvima koje je nekoć osjećao.

Kada podcijeni svoju moć da učini velike stvari čovjek prestaje biti dijete, počinje živjeti život koji pripada drugima i nema više snage da drži glavu gore kada mu se počnu događati teške stvari. Nemoj odustati prije početka i onda se čuditi zašto je život težak. Nemoj govoriti: ne mogu ništa, nemam dovoljno sposobnosti, nisam toliko jak da ostvarim svoje ciljeve. Pasivno kukanje za boljim životom ne pomaže, pomaže kad život počneš gledati kao čaroliju, jer dobivaš snagu da ga takvim i učiniš.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha