Nemojte se žaliti da niste imali prilike – vrijeme je ta prilika!

Svaki čovjek želi činiti velike stvari, živjeti prekrasan život.

No za velike stvari potrebno je vrijeme, a njega se čini da najmanje imamo. Zapravo mi imamo vremena, ali nemamo drugih stvari. Nemamo strpljenja, dosljednosti, hrabrosti, discipline i ustrajnosti. Nemamo petlje da riskiramo i krenemo u nepoznato. Najčešće u strahu od svega se zatvarano u svoje male kućice, podižemo zidove, uništavamo mostove, istovremeno očekujući da će nam život biti onakav kakav poželimo.

Za velike stvari potrebno je vrijeme, potrebno je vrijeme da krenemo ispočetka kada stoput padnemo i pogriješimo, vrijeme da se stvari u nama riješe, jer rješenje za sve izvanjske probleme brzo se nađe ali rješenja za naše unutrašnje čvorove nema. Nema ga jer nismo dozrijeli, jer nismo dovoljno isplakali, jer nismo prošli dovoljno razočarenja koja će nas učvrstiti i naučiti stvari koje ne možemo dobiti kroz nikakvu drugu štkolu.

Za velike stvari potrebno je vrijeme, vrijeme da se osobodimo onoga što drugi o nama misle, vrijeme, vrijeme da se počenmo suočavati sa svojim problemima a ne bježati od njih, vrijeme da napokon počnemo biti svoji. Potrebno je vrijeme da počnemo biti ljubazniji prema sebi i da počnemo uživati u stvarima koje imamo, ne fokusirajući se samo na ono što nemamo, vrijeme da počnemo tražiti dobro i u teškim situacijama.

Sve to možemo kada shvatimo kolika je vrijednost vremena kojega imamo, i kada ga počnemo cijeniti više od novaca, jer novaca se uvijek može nabaviti, ali vremena ne može. Svake večeri sve ono neiskorišteno vrijeme bacate u nepovrat. A moglo se iskusiti na bezbrojne načine. Novi dan novi je dar. Što ćete učiniti od njega odlučujete samo vi. Male ili velike stvari? Tričarije ili snove? Samo na kraju nemate se pravo požaliti da niste imali prilike. Vrijeme je ta prilika.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha