Nije lako biti iskren, to treba učiti cijeli život!

Može li se uopće biti iskren a da se pritom ne povrijedi nekoga ili da se sam ne bude povrijeđen? Kažu da je iskrenost najbolja politika, s druge strane lijepo je rečeno da su istine koje bi nam najviše koristile zadnje koje želimo čuti.

Za većinu ljudi, čuvanje tajni u namjeri da se nekome pomogne, ne smatra se neiskrenošću, dok god ste sigurni da će osoba od koje tajne čuvate to razumjeti jednom kada otkrije istinu. Ipak, nejasna je linija određivanja koje tajne su nepoštene.

Čuvati tajnu rođendanskog iznenađenja jedna je stvar; međutim, ne reći osobi da mu se sprema otkaz ili da mu je član obitelji smrtno bolestan je druga stvar. Budite oprezni kada vam netko kaže nešto u povjerenju, a vi osjećate da bi te informacije trebali podijeliti s još nekim. Ako vam netko pristupi i kaže: “Reći ću ti ovo, ali nemoj nikome reći“ budite spremni odvratiti da ne želite prihvatiti tu odgovornost, već samo odgovornost za svoje osobne tajne.

  1. Neiskrenost se uči

Većina nas naučila je biti neiskrena još u djetinjstvu. S vremenom smo naučili ponašati se i govoriti s obzirom na posljedice koja su nosila takva iskustva i ona su se duboko utisnula u našu podsvijest. Danas kao odrasle osobe možemo izabrati da reagiramo drukčije i ne moramo se bojati iracionalnih strahova od moguće reakcije sugovornika.

  1. Suočite se

Budite spremni za rješavanje pitanja kada ste bili manje iskreni u prošlosti, bilo da ste uzeli nešto i tada to zanijekali, ili nešto slično. Nabrojite područja gdje imate slabe točke.

  1. Mislite iskreno

Ovo zvuči poznato i pomalo otrcano, ali ako ne mislite iskreno, nećete biti iskreni. Predrasude i stereotipi otežavaju nam da prepoznamo razliku između onoga što mislimo i što je stvarno istina. Bitno je, kada čujete, vidite ili pročitate nešto, da ne stvarate pretpostavke. Obvežite se da ćete komunicirati tako da vam je razumijevanje istine na prvome mjestu. Ubrzo ćete shvatiti da se ono što mislimo da znamo, zapravo temelji na pretpostavkama, a ne na činjenicama.

  1. Vježbajte taktičnost

Svi znamo da biti doslovno iskren može nekoga povrijediti i narušiti prijateljstvo ili ljubav. Jako je primamljivo izgovoriti “bijelu laž“ kada je riječ o nama bliskim i voljenim osobama. Ali još uvijek možete biti iskreni ako ste kreativni u tome kako ćete tu istinu prezentirati.

  1. Naglasite pozitivno

Pomaknite fokus s negativnog i izrecite činjenice na malo pozitivniji način. Ako se nađete u “pritisnuti uza zid” tada je najbolje rješenje da kažete: “Stvarno se ne osjećam ugodno o tome više razgovarati“. Nađite ravnotežu između potpunog otkrivanja i privatnosti. Samo zato što vjerujete da je osobi bolje da neke informacije zna ili ne zna, ne znači da vi djelujete u njenom interesu. Zapamtite da biti iskren nije lako. Biti iskren pokazuje nas onakvima kakvi jesmo i da činimo greške, a to drugima daje priliku da kritiziraju, ili odbiju nas i naš prijedlog na još ružniji način nego da smo sakrili istinu ili lagali na samom početku.

Zapamtite da ponekad istina jednostavno boli. Ali isto tako istina razvija karakter kao što razvija i kredibilitet i povjerenje, sve su to temelji samopouzdanja i zdravog odnosa. .Biti iskren nije cilj kojega možete maknuti s liste, već je to stalan proces koji traje cijeli život sa svim svojim izazovima i beneficijama.

Boris Blažinić

Prijatelj vašeg uspjeha