Nije na meni da preispitujem prošlost ili sumnjam u budućnost

Nije na meni da preispitujem prošlost ili sumnjam u budućnost, jer će to uvijek ostati samo neke prazne spekulacije.

Nije na meni da govorim da je jučer bilo bolje ili da će sutra biti bolje, jer to sada ni na koji način ne mogu niti provjeriti, niti dokazati.

Nije na meni da vjerujem da mogu popraviti svoje greške iz prošlosti, jer sve ono što je prošlo – prošlo je, i sada mogu samo izvući lekciju iz toga.

Nije na meni da se nadam boljoj budućnosti, jer nada bez konkretne spremnosti da nešto u životu promijeni nema nikakvog efekta.

Nije na meni da mislim da mogu mijenjati svoj stav prema prošlosti, ona je takva – kakva je, a na meni je da izaberem stav prema budućnosti.

Nije na meni da kada dođem u krizu bježim u neko buduće imaginarno vrijeme u kojem ću živjeti bolje nego što to sada  životarim.

Nije na meni da prošlost i budućnost promatram kao neko važno životno vrijeme, jer oni to nikada ne mogu ni biti, jer zapravo ne postoje.

Nije na meni da se kažnjavam zbog ludosti koje sam počinio u prošlosti, jer život ionako sam naplati sve pogreške koje si jednom učinio.

Nije na meni da imam garanciju ikakve budućnosti, jer sve što o njoj mogu znati jest to da je ona jedan veliki dar i pitanje je hoću li ga imati.

Na meni je samo da sada učinim što mogu, da sada dadem najbolje od sebe, da sada živim život kakav jest a ono što je bilo ili bit će prepustim nekome drugome.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha