Nije nas imao tko naučiti kako se nositi sa životom i mnoge smo lekcije naučili na teži način!

Nije nas imao tko naučiti kako se nositi sa životom i zato smo mnoge životne lekcije naučili na teži način.

Naučili smo kroz povrede koliko trebaš biti oprezan kada nekome otvaraš svoju dušu, koliko je važno dobro promisliti kome otkrivaš svoje najranjivije strane, i kome dopuštaš pristup u najdublje predjele svoga srca. Kroz izdaje smo naučili kako nisu svi ljudi isti i kako nekada oni koji su najrječljiviji i najljubazniji kasnije najjače zabadaju nož u leđa.

Nije nas imao tko naučiti kako cijeniti sebe, kako se odnositi prema svome vremenu, koliko ljudima dati prilika i kako se zaštititi od grabežljivaca i ostalih koji su uzimali od nas sve što su stigli. Nisu nas naučili kako biti zadovoljan svojim životom već su nas gurnuli u ludu utrku i natjecanje naučivši nas da više vrijedi onaj koji ima više, onaj koji je brži, snalažljiviji, i koji ne bira sredstva kako da dođe do svoga cilja.

Puno su nam govorili o beskrajnoj vrijednosti znanja, napunivši nam glave tonama informacija od kojih na kraju nismo znali što je bitno, čemu služe i kako se njima koristiti. Vrijednost iskustva zanemarili su pokazujući kako onaj koji ima više informacija vrijedi više. A sve je zapravo bilo mnogo jednostavnije. Trebalo je samo pokazati kako živjeti, usmjerivši nas na naše sposobnosti i mogućnost njihova razvijanja.

Nije imao tko da nas nauči kako se nositi sa teškim ljudima, maskama na licu i onim ranjivim u nama što je brzo padalo pod nečiji utjecaj. Iz rane u ranu naša se slika svijeta kristalizirala i bolje smo razumjeli stvarnost u koju smo gurnuti. Škola života ojačala je naša ramena i našu volju, neke snove potpuno izbrisala a neke potpuno izgradila. Kako god bilo – kamen koji je bio bačen na nas iskoristili smo i sagradili od njega svoj temelj.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha