Nikad ne primjenjujte sedam ubojitih navika!

Sedam ubojitih navika su ponašanja izvanjske kontrole koje vi i vaš supružnik sve više i više primjenjujete u braku.

Prva, najubojitija: Kritiziranje

Slušajte vlastite argumente i čut ćete kako ste puni kritike, takvo vam je ophođenje postalo navikom, dijelom bračne rutine.
Okrivljavanje: jedan partner kritizira, drugi okrivljuje a oboje se žale. Kad god nekog ismijavate, to se uvijek doživljava kao kritiziranje i može prerasti u sukob. Ako se sukob nastavi, jedan od partnera počet će prigovarati; drugi će započeti prijetiti, što će voditi kažnjavanju a zatim i potkupljivanju. Naravno, njih je više od sedam ali kad biste iz bračne konverzacije izbacili sljedećih sedam vaš brak bi se značajno poboljšao.

Ako želimo poboljšati svoj odnos, onda umjesto sedam ubojitih navika, primijenimo sedam skrbnih navika teorije izbora.

Prva je podržavanje. Parovi koji podržavaju jedno drugo u teškim vremenima grade odnos koji može trajati doživotno. Uvijek znaju da imaju jedno drugo. Sljedeća skrbna navika je ohrabrivanje. Dajte do znanja svom supružniku da ste uz njega ili nju na svakom koraku. Parovi koji ohrabruju jedno drugo stječu samopouzdanje koje će im pomoći da uspiju u svakom aspektu svog života. Slušanje je treća skrbna navika. Ako želite pomoći jedno drugome, osjetite kako se susreću vaše potrebe za moći, slušajte jedno drugo bez procjenjivanja onoga što ste čuli. Vi se ne morate slagati s onim što čujete, no ako oboje osjećate kako vas se sluša, to će vas međusobno zbližiti. Četvrta je navika prihvaćanje. Prihvaćate međusobne nesavršenosti i vjerujete da oboje radite trenutno najbolje što možete. Prihvaćanje tih trenutaka jedno u drugome, uz prihvaćanje činjenice da nitko nije savršen-bit će onaj «cement» koji će vas povezati. Peta skrbna navika je povjerenje. Pokazujući svom partneru da ste pouzdani najbolji je način stjecanja povjerenja. Recite jedno drugom istinu kad god je to moguće, ne povređujući pritom partnera. Recite kako si vjerujete međusobno, jer ste-bez tog saznanja-sami. Povjerenje ujedinjuje zaljubljene ljude.

Skrbna navika koja najčešće nedostaje u nesretnim brakovima je poštovanje. Pronađite ono što doista poštujete jedno u drugom i usredotočite se na to. Recite svom partneru što poštujete kod njega ili nje. Ako imate poštovanje, uvijek ćete se ponašati s poštovanjem. Ako izgubite poštovanje, gubite sve. Sedma skrbna navika je pregovaranje o razlikama. Kad pregovarate, vi od nečega odustajete da biste nešto dobili. To nije podmićivanje. Kad pregovarate, oboje iskreno dajete i primate.

Ako je jedna strana u pregovoru nepopustljiva, pregovor propada. Nepopustljiv stav može prouzročiti mnoge nevolje.
Kad primjenjujete skrbne navike, morate biti vrlo oprezni kako ne biste uveli izvanjsku kontrolu u pregovaranje. Primjerice, kažete svom partneru kako vjerujete da kritiziranje šteti vašem braku. Vaš se partner složi i zapita: Što ćeš učiniti? Izjavite kako ćete prestati kritizirati. Vaš partner tada upita nešto kao «pretpostavljam da očekuješ da ja također prestanem kritizirati?». Ako želite ostati na putu teorije izbora, recite: «Vjerujem da je kritiziranje loše za naš brak, i ja ću prestati kritizirati, bez obzira na to hoćeš li ti to učiniti. Mogu odabrati kontrolirati vlastito ponašanje, no nemam namjeru kontrolirati tvoje. Mislim da možemo imati boli brak, ako ti ne govorim što da činiš.»

Teorija izbora uči da u raspravi nešto možemo dati, bez obzira na to dobivamo li što zauzvrat ili ne.
Zapamtite, genetski ste programirani da zadovoljite svoje potrebe za ljubavlju i pripadanjem. Kad ne radite ništa drugo osim što odgurujete onoga koga trebate – vi patite.

Gordana Stolfa – Dr.William Glasser i Carleen Glasser-Osam

Prijatelj vašeg uspjeha