Niste tu da se bojite neuspjeha, već da mu krenete u susret!

Plaši vas prilaženje osobi koja vam se sviđa jer se bojite da ćete biti odbijeni. Plaši vas odlazak na razgovor za posao jer se bojite biti razočarani. Plaši vas započeti vlastiti biznis jer se bojite da nećete uspjeti. Koliko je samo takavih strahova koji nam kada shvatimo koji je naš cilj i kada odlučimo krenuti prema njemu kažu „stop“.

Teško je kada kreneš prema nekom cilju, a netko te zaustavi i ne da ti naprijed ali je još teže kada zaustaviše sam sebe, kada ti zaustavljanje sebe prijeđe u naviku i ne razmišljaš više da činiš nešto loše. Štoviše počinješ sebe uvjeravati da si napravio dobar potez, štoviše odličan jer si spriječio moguću „katastrofu“, spriječio si da se ne razočaraš, da ne budeš povrijeđen, da ne izgubiš u nekoga povjerenje ili nešto slično.

Doista strah je gadna stvar, gadan je jer je to tvoj neprijatelj koji govori kroz tvoje „ja“, gadna je stvar jer spušta tvoje limite, razara tvoje mogućnosti, uništava tvoje prilike a sve pod izlikom da to čini za tvoje dobro. I doista lako te uvjeri da mu povjeruješ. A što onda? Što sa svim onim željama, potrebma, ciljevima i čežnjma koje nosiš u sebi i koje ti govore da postoji jedan bolji život? Što doista sa njima?

Niste tu da se bojite neuspjeha, već da mu krenete u susret. To znaju svi koji su nešto učinili, koji su ostavili nekoga traga i koji su u nečemu uspjeli. No znaju i osjećaju nešto i oni koji nisu učinili ništa, znaju koliko je veliko žaljenje i kako ga više ništa ne može ispraviti. Život treba živjeti od danas prema sutra, a o njemu razmišljati od sutra prema danas. Samo iz veće perspektive imat ćete veće razloge da se suprostavite strahu i budete jači od njega.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha