Nitko od nas nije bolji, niti gori od nekog drugog!

Nitko od nas nije bolji niti gori od nekog drugog: u različitim periodima života rješavamo stvari onako kako znamo, donosimo odluke na način kako trenutno osjećamo i kako trenutno razmišljamo.

I to je sva životna filozofija. Zato, nikada ne sudite drugoga, jer kada se u određenom periodu života nađete na njegovom mjestu, možda doneste odluke lošije od njega, možda se pokaže da je ta osoba učinila najbolje što je mogla u trenutnim okolnostima i sa resursima s kojima je raspolagala.

Nitko od nas nije bolji niti gori od nekog drugog. Nemojte reći da biste vi u određenoj situaciji bolje reagirali. Kako znate što biste učinili da ste na mjestu drugoga? Shvatite da su ljudi različiti, ali da prolaze iste situacije u različito vrijeme i da ne moraju svi isto izreagirati. I to je njihovo pravo. Sve što možete jest biti im podrška u teškim trenucima, dati savjet i prihvatiti njihov izbor. Ne živite njihov život i ne trebate se živcirati zbog njihovih izbora.

Nitko od nas nije bolji niti gori od nekog drugog. Nitko od nas ne želi raditi stvari protiv samoga sebe pa opet kad se na koncu stvari zbroje ispadne da smo mnogo odluka donijeli protiv sebe. Dovoljno je da odlučite biti iskreni prema sebi i vidjet ćete kako će se stvari razvijati drugačije nego ste mislili. Nitko od nas nije ispred ili iza drugoga, svi smo tu negdje u sredini, i svakome se prije ili kasnije vrati ono što je dao ili nije dao.

Nemojte se živcirati ako primjetite da ste u nečemu slabiji od drugih, dojam može i prevariti, a prikrivena zavist i ljubomora pritom unište svu ljepotu života. Život doista s vremenom naplati stvari u nečemu drugom, a one koje su iskoračili prije ili kasnije vrati natrag. Živite svoj život neopterećeni onim što misle, govore i rade drugi. To je neprocjenjivo iskustvo slobode koje vam ništa ne može nadomijestiti. Ukoliko vam ono nedostaje – nedostaje vam sve.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha