Obračun sa stresom

Postoji onaj jedan trenutak u svačijem životu u kojem bi najradje željeli vrištati i iščupati si kosu s glave. Nema ništa više frustrirajuće, neugodno ili paralizirajuće kao stres.

Što nam on donosi, zapravo?

Ništa više od bora, sivih vlasi i zlobne osobnosti. Ne samo to, nego može čak voditi i slabljenju imunološkog sustava, nezdravom društvenom životu i smanjenoj mentalnoj sposobnosti. To su razlozi zašto na stres trebate gledati kao na neprijatelja i zašto ga trebate pratiti i držati pod kontrolom koliko god je to moguće.

Stres započinje s pritiskom – posao, kuća, prijatelji, i sl. Zahtjevi života su “stvari” od kojih ne možete pobjeći ili promijeniti. Ono što možete napraviti po tom pitanju je da pronađete male načine poboljšavanja ili smanjenja utjecaja stresa na vas.

Ako vas, na primjer, rokovi ubijaju, nećete imati uspjeha u tome da zatražite od šefa da ih produži. Bolje rješenje bi bilo da si osigurate bolje upravljanje vremenom. Postavite si realistične ciljeve i nikad se nemojte previše razvući prihvačajući nove zadatke. Biti kompetitivan je u redu, ali ako odete s tim u krajnost to može voditi frustraciji ukoliko se stvari ne budu odvijale onako kako bi vi htjeli. Razvedrite se i radite jednu po jednu stvar. Općenito govoreći, mjenjanje perspektiva i pogleda pomaže olakšati stvari.

Naučite se opustiti bilo preko hobija, meditiranja ili slušanja glazbe. Sposobnost da, s vremena na vrijeme, “pobjegnete” od svega smanjuje mogućnost da vas pritisak potuče. Još jedna tehnika koju će mnogi smatrati kontradiktornom je da se upustite u neku fizičku aktivnost. Odradite svoj bijes; ali ne kroz nasilje naravno. Vježba pomaže lučenju hormona koji vas čine sretnima, opuštenima i mirnima. Kad ste sposobni opustiti se i samo se prepustiti toku, primjetit ćete da će vam osmjesi biti češći, a glavobolje smanjene na minimum.

Joe Johnson

Prijatelj vašeg uspjeha