Odbijanje nije poraz!

Svakome od nas se teško suočiti sa odbijanjem jer je to jedno od bolnijih životnih iskustava. Nekada osjećaj odbijanja zna biti sličan boli koju osjetimo kad nam netko zada težak fizički udarac.

Donosimo vam nekoliko misli kako odbijanje ne shvatiti kao definitivni poraz, već samo kako jednu postaju puta koju svojom voljom, trudom i zalaganjem brzo možemo nadići i krenuti dalje.

  1. Mislite na konačni cilj, a ne na trenutni događaj.
  2. Izgubljena bitka, ne znači da je izgubljen rat.
  3. Prihvatite to iskustvo kao životnu školu.
  4. Shvatite da ste nakon odbijanja još jači.
  5. Recite samo: Sljedeći! Otvorit će se druga vrata.
  6. Ako ne upali na jednom mjestu, upalit će na drugom.
  7. Sutra je novi dan.

Većina ljudi ne zna je Michael Jordan bio izbačen iz košarkaške ekipe u srednjoj školi. Prošao je to teško iskustvo odbijanja. Trener ga je poslao kući s izjavom da „ne zna igrati košarku“. Došavši kući, Jordan se zatvorio u svoju sobu i počeo gorko plakati. No ipak, nije dopustio da ga to odbijanje obeshrabri, odnosno da te riječi njegovog trenera doista postanu njegov konačni poraz.

Jordan je u jednom razgovoru, kada je nakon mnogo godina u životu uspio, dao ovu izjavu: „Promašio sam više od  9.000 puta u svojoj karijeri, izgubio skoro 300 utakmica, 26 puta sam imao priliku za odlučujući koš – i promašio sam. Doživio sam neuspjeh za neuspjehom u životu i zato sam i uspio.“ Stoga shvatiti da odbijanje nije konačni poraz – najveća je životna škola uspjeha. To je škola životnih udaraca koju prije ili kasnije svi moramo prijeći.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha