Odluke treba donositi i iza odluka treba stajati

Vaš život ne čine okolnosti koje se oko njega događaju, vaš život čine samo vaše odluke koje ćete donijeti kao odgovor na te okolnosti.

To je vaša životna priča sa vašom glavnom ulogom. Nemojte pomisliti da ste maleni i da nemate mnogo utjecaja na svijet oko sebe. Imate upravo onoliko utjecaja koliko odlučite imati, onoliko koliko odlučite plivati drugačije od struje sudbine i postati sami graditelji okolnosti svoga života.

Predodžbe o svijetu koje imate u svojoj glavi proizvod su starih uvjerenja, starih mapa stvarnosti koja možda nemaju mnogo veze sa današnjim stvarnim svijetom. Možda držite da ste ono što su vam drugi rekli da jeste. Kao u nekom filmu igrate ulogu koju netko drugi režira. Svemu tome možete stati na kraj. Započeti oblikovati život od početka, krenuti od vlastitih odluka, od nove prilike i započeti oblikovati sam svoju sudbinu.

Prebrojite sve situacije u kojima ste se ponijeli kao žrtva kao da u svojoj životnoj priči nemate svoga „ja“. Rekli ste da je to tako i da nema promjene. Rekli ste da su drugi rekli da nešto tako mora biti i tako ste prihvatili. Kada pogledate niz takvih situacija onda se nećete čuditi zašto živite takav život kakav živite. Tada će vam biti jasno zašto ste tu gdje jeste. Ali shvatit ćete da ćete od sada možete donijeti nove odluke. Odluke koje donose razliku.

No, odluke treba donositi. Iza odluka treba stati, a ne se skrivati. Nitko to ne može učiniti umjesto nas. Koliko god nalazili krivnju u nekome ili nečemu sa strane posljedice opet snosimo sami. Nemamo samo priliku da odlučujemo o svom životu, imamo odgovornost za to, jer ako ništa ne učinimo nikoga ne možemo kriviti nego sebe. I zato osnažite volju, svladajte unutarnje zapreke, pobjedite nedostatak volje u sebe da bi odluke koje donosite doista bile najbolje.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha