Određena se navika stvara za samo 30 dana

Puno je lakše steći dobru naviku nego riješiti se loše. Formiranje dobrih navika pozitivno utječe na zdravlje i produktivnost na poslu, a stručni govornici na konferenciji TED otkrili su ideje kako ih najlakše usvojiti.

– Da se nova navika formira, potrebno je oko mjesec dana, bilo da je riječ o jedenju salate ili bicikliranju do posla. Ideja je jednostavna – mislite na nešto što ste oduvijek željeli dodati u svoj život i trudite se pridržavati toga cijeli mjesec – savjetuje Googleov inženjer Matt Cutts. Objašnjava da se uvođenjem postupnih promjena u rutinu one lakše zadrže i prijeđu u naviku. On je, zahvaljujući takvim mjesečnim izazovima, učinio ono što drukčije nikad ne bi uspio, primjerice – napisao roman.

Koliko je nešto teško ili lako učiniti, uvelike ovisi o vašoj percepciji, kaže psihologinja Emily Balcetis. Kroz niz eksperimenata sa svojim timom pokazala je kako se percepcija težine izazova dramatično mijenja u skladu sa stavovima, iskustvima i motivacijama. Udaljenost najlakše prijeđe onaj koji se fokusira na cilj i pokušava zanemariti sve ostalo, objašnjava.

– Ako pokušavate uštedjeti, najlakše je početi kada dobijete povišicu. Počnete li štedjeti sve ili dio povišice,  štednju nećete niti osjetiti, a postat će navika – savjetuje ekonomist Shlomo Benartzi.

Daniela Piskać, Izvor: www.24sata.hr/

Prijatelj vašeg uspjeha