Ogledalo – priča o našim strahovima

Nekada davno živio jedan kralj koji je imao jedan ogroman dvorac. Ali taj dvorac bio je dosta čudan. Čitav dvorac bio je iznutra prekriven ogledalima – zidovi, podovi, plafoni, apsolutno sve. Milijuni ogledala.

Jednoga dana kada nikoga nije bilo u dvorcu odnekud dotrča neki pas i uđe u dvorac. Iznenađen nepoznatim mjestom, počeo se  okrećati oko sebe. I na njegov užas shvati da je sa svih strana okružen mnoštvom pasa. Bili su svuda i bilo ih je bezbroj. Sa namjerom da se zaštiti od njih, pas im pokaza zube, no u istom trenutku i ostali psi pokazaše zube. On poče režati da bi ih zaplašio. Kao odgovor na to svi psi oko njega počeše režati.
Vidjevši to, pas je već bio sasvim siguran da mu je život u opasnosti i počne lajati. No čim je zalajao i ostali psi počeše lajati na njega. I što je on jače lajao to su i oni jače lajali.

Sutradan ujutru dvorjani su našli nesretnog psa kako leži mrtav. A bio je tamo sam samcat. Osim njega u dvorcu nije bilo nikoga. Tamo su bili samo milijuni ogledala. Nitko se nije borio sa njim, zato što nikoga nije ni bilo.
Ali on je vidio sebe u ogledalima i to ga je preplašilo do smrti. I kada je počeo boriti se, odrazi u ogledalima su takođe počeli se boriti. Uginuo je u borbi sa milijunima vlastitih odraza koji su ga opkoljavali sa svih strana.

Ako ne postoje prepreke unutar nas, ne mogu da postoje ni prepreke izvan nas. Jer svijet je samo odraz onoga što je u nama. Svijet je jedno ogromno ogledalo.

 Autor nepoznat

Prijatelj vašeg uspjeha