Omogućite djetetu da upozna sebe i odraste u optimističnu osobu punu samopouzdanja!

Nudimo vam nekoliko korisnih savjeta.

1. Izražavanje ljubavi prema djetetu: Jasno i otvoreno pokazujte ljubav prema djetetu(verbalno i neverbalno). Recite djetetu da ga volite i često ga grlite .Igrajte se sa svojim djetetom.

2. Aktivno slušanje djeteta: Posvetite punu pozornost djetetovim iskazima (zainteresiranost za sadržaj i emocionalno uživljavanje). Kada vam dijete nešto objašnjava, pomozite mu da izrazi svoje misli i osjećaje.

3. Omogućavanje djetetu da upozna sebe i davanje povratne informacije o ponašanjima:Ohrabrujte dijete da nešto učini iako ono misli da ne može. Objašnjavajte djetetu zašto nešto ne smije (čak iako mislite da je ono premalo da razumije razlog).

4. Učenje djeteta optimizmu: Usmjeravajte pozornosti djeteta na pozitivna iskustva te na prolaznost negativnih iskustava.Razgovarajte s djetetom o tome što ono voli. Pomozite djetetu da vidi pozitive strane događaja koji ga je rastužio.

5. Omogućavanje situacija u kojem dijete doživljava uspjeh: Objašnjavajte i govorite djetetu da ako se zaista potrudi može uspjeti. Dopustite djetetu da samo izvodi razne aktivnosti čak iako je nespretno (npr. da se samo oblači ili veže cipele). U slučaju pretjeranog zaštićivanja djeca se ne mogu osamostaliti, ostaju ovisna o roditeljima, nesigurna i plašljiva, a u starijoj dobi imaju poteškoća u komunikaciji s drugim ljudima.Potičite dijete učenju raznih vještina npr. da nauči voziti bicikl ili koristiti računalo.Otkrijete u kojim je aktivnostima Vaše dijete dobro i što voli raditi, a zatim ga potičite u tome (npr. sportske aktivnost, ples, glazba, slikanje, briga o životinjama i sl.).

6. Poticanje djeteta da se uspoređuje samo sa sobom :Naglašavajte poboljšanja učinkovitosti djeteta u odnosu na prošle pokušaje jer ga tako učite da se uspoređuje samo sa sobom, a ne s drugom djecom.

7. Učenje djeteta suočavanju s neuspjehom: Dopustite djetetu da se suočava s posljedicama svog ponašanja te da uči na pogreškama. Objašnjavajte mu da su pogreške nužne. Dopustite djetetu da samo ispravi što je pogriješilo.

8. Razvijanje djetetovih socijalnih kompetencija: Omogućite djetetu da se druži s vršnjacima. Razgovarajte s djetetom o njegovim odnosima s prijateljima.Pomozite djetetu da samo nađe pozitivno rješenje problema u odnosima s vršnjacima.

9. Postavljanje jasnih granica prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja i dosljednost: U tom slučaju jasne su uloge roditelja i djeteta. Djeca se u strukturiranoj okolini i s jasnim pravilima osjećaju sigurno i raste im samopouzdanje. Za razvoj djetetove autonomije bitno je da dopustite djetetu odlučivanje u stvarima koje su prikladne u odnosu na njegovu dob (npr. koju majicu ili hlače želi obući, ali u bitnim stvarima npr. da li želi ići u vrtić, kada ide na spavanje – odlučuje roditelj).

10. Svi osjećaji djeteta su prihvatljivi, neprihvatljivo može biti samo ponašanje: Pomozite djetetu naučiti razlikovati osjećaje od ponašanja jer osjećaji se prihvaćaju, a ponašanja reguliraju prema postavljenim pravilima (tako je npr. u redu osjećati ljutnju, ali nije prihvatljivo tući drugu djecu). Pomozite djetetu da smisli kako bi svoj osjećaj mogao izraziti na odgovarajući način koji nije destruktivan.Kroz izražavanje vlastitih emocija i razumijevanje tuđih stvara se kod djeteta temelj za razvoj empatije

11. Ne zanemarujte sebe: Da bi roditelji pomogli djetetu da stekne unutarnju snagu i uspješno se nosi s usponima i padovima odrastanja potrebno je da se brinu o sebi. Bavite se stvarima koje volite i u kojima uživate i ne zaboravite na druženje s prijateljima.

Izvor: www.cuvarkuca.hr

Prijatelj vašeg uspjeha