Ono što je drugima važno – ključ je ostvarivanja dugoročno kvalitetnih odnosa

Ponekad se naši međuljudski odnosi baziraju samo na nekim trivijalnostima. Tome smo svakoga dana svjedoci. Razgovaramo samo da razgovaramo.

Možemo reći da ispunjavamo samo formu razgovora jer se putem nje osjećamo lakše ali nedostaje joj kvalitetan sadržaj. U većini slučajeva razgovor je samo monolog u kojem svatko govori svoje probleme ili ih nečim drugim skriva, ne slušajući drugu stranu što ima za reći.

No čovjek je biće koje ne može samo opstati u površnim odnosima već teži da se dublje veže za druge. Zajednica je njegov prirodni ambijent. Bilo da je to zbog prirode posla ili rodbinskih odnosa dublji odnos uvijek je jedna misterija. Zašto smo baš s jednom osobom dublje vezani, a nismo primjerice s nekom drugom? Zašto se s nekom osobom tako zbližimo a s drugom se u odnosu pomalo osjećamo nesigurno?

Dakako da je unutarnji osjećaj simpatije ključ dubljeg povezivanja osoba, no ono što ih doista drži na okupu nije samo simpatija već razgovor, ali ne bilo koji razgovor. Ono što osobe dugoročno spaja jest zanimanje za važnosti druge osobe. Supružnici vode računa o važnim stvarima jednog drugog. Roditelji se brinu za djetetov rast i razvoj. Prijatelji se zanimaju za stvaran život i probleme svoga prijatelja a ne onaj prividan.

Sve nas ovo upućuje da ako doista želimo s nekom osobom uspostaviti dugoročno kvalitetan odnos moramo razgovarati o onome što je toj drugoj osobi važno. Pitati je i slušati njene odgovore. Ukoliko i druga osoba tako pristupi nama tu padaju sve maske i barijere i osobe se duboko upoznavaju i zbližavaju. Kada ono što je važno drugima postane važno i nama imat ćemo kvalitetan odnos temeljen na dubokom razumijevanju i uvažavanju.

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha