Opterećeni ste stalnom brigom? – Naučite je smanjiti!

Ne postoji čovjek koji se ne brine! Strah i zabrinutost su jedni od najvećih izazova u ovo krizno doba. Iako svi znamo da briga često ne vodi nikamo jer je automatski, nesvjesni način razmišljanja, malo tko zna kako ju zaustaviti.

Kada govorimo o brizi, govorimo o opsesivnim radnjama i mislima koje nas tjeraju da se vraćamo na problem. Briga je poput  horor filma koji se  stalno ponavlja u vašoj glavi. Što je najgore, osjećate se kao da ste u tom filmu konstantno i to najčešće kao glavni glumac.

Da biste iz toga filma izašli (prestali brinuti) trebate prvo osvijestiti da ste u njemu i “probuditi se”. Kako biste to mogli, trebate osvijestiti vašu nesvjesnu strategiju nastanka brige.

Kad počnete brinuti, postavite si tri “magična” pitanja kako biste povećali svjesnost:

 1. Kako dišem? (postanite svjesni načina na koji dišete)
 2. Kako se držim? (postanite svjesni položaja svog tijela)
 3. O čemu razmišljam? (postanite svjesni sadržaja svojih misli, brige)

Počnite duboko disati, ispravite se i krenite u analizu. Za vrijeme analize primijetite kako se većom svjesnošću mijenja vaše stanje.

Sada trebate razmisliti:

 1. Što je bio “okidač” za početak brige
 • sjetite se što se dogodilo neposredno prije no što ste se počeli brinuti (što ste vidjeli – možda nekog kolegu, mail u inboxu i sl., čuli – glas svoje šefice, zvuk paljenja računala, osjetili)
 • kada otkrijete koji je to “okidač”, postavite si pitanje: “Jesam li ikada prije npr. vidjela mail u inboxu ili čula taj zvuk, a da se nisam brinula?”
 1. Što sebi govorite dok brinete 

  (navedite sve moguće ishode što se sve loše može dogoditi)

 • Ako ne stignem obaviti sav posao, dobit ću otkaz.
 1. Koji su dokazi da će se to dogoditi
 • Kako znam da ću dobiti otkaz? Je li se ikada dogodilo da nisam stigla napraviti sav posao za taj dan, a da nisam dobila otkaz? Je netko dobio otkaz, samo zato što nije dovršio posao?
 1. Što je pozitivno u toj brizi 

  (kako mi briga može koristiti i pripremiti me na moguće ishode)

 • Mogu bolje planirati svoje vrijeme ili pitati šeficu da mi odredi prioritete za taj dan?
 1. Umjesto da se pitate”Hoće li se nešto loše dogoditi?”, radije se pitajte “Što ću u tom slučaju napraviti?”
 • Što ću napraviti ako ne stignem izvršiti sve zadatke za taj dan? Koji su mi sljedeći koraci?

Čim počnete razmišljati na ovaj način (po navedenim koracima), vaš osjećaj brige će se smanjiti i energiju ćete usmjeriti na produktivan rad

Ljudi često brinu o nemogućim ishodima i šanse da se dogode su poput pobjede na lutriji ili da vas pogodi munja.

Glavna zamka brige je da nas sprječava u poduzimanju akcija,  jer mislimo kako na mnoge stvari nemamo utjecaja. Jedino što trebamo je strpljivost da podnesemo ono što ne možemo promijeniti, hrabrost da promijenimo ono što možemo promijeniti i mudrost da razlikujemo što možemo promijeniti, a što ne.  Stoga krenite hrabro u akciju!

Boris Blažinić

Prijatelj vašeg uspjeha