Osjećajte se slobodno i smireno

Čini se da je jedan od najtežih zadataka svakom čovjeku – uspostavljanje jednostavnog i opuštajućeg životnog balansa. Čak i kada ne rade i nisu u gužvi, ljudi se uznervoze jer nemaju obaveze, ništa ih ne okupira, i ne znaju što će od dosade.

Ponekad je uzrok i pretjerano nerviranje oko nepotrebnih stvari, negativno okruženje, ’toksično’ uređenje doma, loša energija koja ispija vašu energiju. Postanite učitelj svog života, kreirajte dane tako da budu lijepi, pozitivni i ispunjeni, i ne očekujte previše od života – jer već imate i više nego dovoljno!

Pet način da radikalno i uspješno promjenite život iz korijena:

  1. Preispitajte svoje odnose sa ljudima

Razmislite kako se osjećate sa ljudima iz okoline: da li vam prijaju, da li vas hrabre, čine sretnima i raspoloženima? Kada pokušavate da pojednostavite život ili unesete neke promjene, važno je da imate podršku najbližih koji su tu da vam pomognu i da vas usmjere. Izbjegavajte ljude i situacije koji vam crpe energiju i uzrokuju dodatni stres.

  1. Isključite se, najmanje jedan sat u toku dana

Odreknite se telefona, kompjutera, e-mailova. Koliko dobrog je digitalna tehnologija donjela, toliko dobrog je i odnjela. Činjenica je da je ona danas, vjerovatno neophodna, ali nije na odmet da povremeno pristupite ‘digitalnom detoksu’. Oslobodite se obaveze i potrebe da stalno provjeravate poruke, jer vjerovali ili ne, tehnologija – kako je utvrđeno, stvara nervozu, bijes i agresivnost kod čovjeka. Uživajte u prirodi i lijepom danu.

  1. Pročistite svaki kutak svog doma

Nije riječ samo o fizičkom, već i metaforičkom čišćenju. Napravite kućni inventar, izbacite sve što vam nije neophodno ili što ne doprinosi vašoj udobnosti, čistoći, inspiraciji i sreći. Ako imate u kući predmete koji vas rastužuju ili obeshrabruju, vaš dom više nije mjesto za njih. Ono je vaše utočište, te ga tako i tretirajte.

  1. Dubinski i istinski se utišajte

Iako mnogi imaju otpor prema meditaciji, ova disciplina mijenja strukturu mozga za osam nedjelja i pomaže vam da nadiđete mnoge životne situacije, i bolne, stresne trenutke. To ne znači samo sjesti, zatvoriti oči i ‘biti prisutan’. To je istinsko i dubinsko povezivanje sa samim sobom – svojima mislima, idejama, potrebama. Na ovaj način, jačate svoje samopouzdanje, sigurnost, mentalnu snagu. Umirite um, prepustite se tišini svim osjetilima i otkrijte prednosti ove magične vještine. U početku nije lako pronaći mir, ali praksa će vam pokazati da se isplatilo.

  1. Umjesto popisa ‘Što trebam uraditi’, napravite popis ‘Što želim uraditi’

Mnogi se danas oslanjaju na popise. Danju obavljaju stavke sa popisa, a noću ih progone one koje nisu uspjeli da obave. Upitajte se, zašto vam to treba, da se osjećate progonjeni obavezama? Za promjenu, radite onako kako želite i osjećate. Posvetite se onome što vam ne iziskuje ekstreman napor i budi anksioznost, već što vam raduje srce, um i tijelo.

Izvor: www.bizlife.rs/

Prijatelj vašeg uspjeha