Oslobodite se loše komunikacije – 2.dio

Jedan od najčešćih problema na radnom mjestu a i kod kuće je loša komunikacija. Čak su i vaše najbolje ideje, planovi i prijedlozi bezvrijedni ako ih ne znate učinkovito prenijeti drugima.

1. PRVO SLUŠAJTE! Problemi obično nastaju kada radimo pretpostavke, osobito kada se radi o važnim informacijama. Prije nego što se usredotočite na ono što namjeravate reći budite voljni poslušati drugu stranu i shvatiti njihov kut gledanja.

2. RECITE TO POZITIVNO. Nitko ne voli čuti loše vijesti. Naučite da u isto vrijeme budete realistični i optimistični. Nikad ne možete biti uvjerljivi ako ste grubi i negativni! Ako donosite loše vijesti recite ih otvoreno iznoseći činjenice na neosoban način. Zatim brzo promijenite način iznošenja da bude više pozitivan i konstruktivan.

3. RAZJASNITE SVOJE ZAKLJUČKE. Napravite sažetak onoga što ste rekli da budete sigurni da su vas slušatelji razumjeli. Budite određeni. Ponovite što ste odlučili a što niste, da budete sigurni u jednoznačnost svojih riječi.

4. OHRABRITE NA KRAJU. Vaše završne riječi su važne. Čak i ako je rasprava bila žestoka i obje strane su pretrpile teže kritike, pokušajte završiti u pozitivnom ohrabrujućem tonu.

Rick Warren

Prijatelj vašeg uspjeha