Ostavite dojam kakav želite

Tko ne želi zvučati inteligentno, moćno i samopouzdano? Govorni trener Carol Flening, na temelju godina istraživanja i suradnje sa stotinama klijenata, napisao je savjete pomoću kojih to možete postići.

DA BISTE ZVUČALI INTELIGENTNIJE:
Pričajte nešto sporije nego obično kako biste omogućili sebi izbor najpriličnijih riječi. Dobar vokabular odaje dojam inteligencije.

DA BI VAŠE RIJEČI ZVUČALE MOĆNIJE:
Koristite kratke i jednostavne rečenice. Recite što mislite i mislite što govorite. Srežite sve nepotrebne dodatke poput pridjeva, priloga, opisa. Ne koristite superlative.

DA BISTE ZVUČALI UMJERENIJE ILI LJUBAZNIJE:
Nikad ne odgovarajte na pitanja s «da» ili «ne». Čak iako pitanje zahtjeva takav odgovor, koristite fraze poput «Ne, ne vidim to na takav način» ili «Da, slažem se Ivana s vama». Govorite nešto tiše, bez naglih reakcija. Bez obzira na pitanje uvijek odgovarajte sa smiješkom i ništa ne tvrdite kategorično.

DA BISTE DALI NAGLASAK ONOME ŠTO GOVORITE:
Malo se potrudite kako biste naglasili zadnju riječ u rečenici i prenesite taj naglasak na prvu riječ u slijedećoj rečenici. Rečenice izgovarajte kao da je svaka završetak nekog paragrafa.

KAKO BISTE ZVUČALI VJERODOSTOJNIJE:
Držite tijelo uspravno. Glavu podignite kao da na njoj nosite krunu. Ne mičite dok govorite ni ruke ni noge. Koljena skoro spojite, a lakte držite što bliže tijelu. Ne zastajkujte dok govorite.

www.covermagazin.com

Prijatelj vašeg uspjeha