Ostavite se usporedbi tko je u čemu bolji, upropastit ćete si život!

Ostavite se usporedbi tko je u čemu bolji, takvim preokupacijama upropastit ćete si život.

Čemu to nadmetanje, zbog čega je važno  čija je inteligencija, ljepota, materijalno stanje ili ostale stvari veće ili bolje od drugih. Sve one imaju svoj početak i kraj. Dođe i prođe. To što ste sada trenutno u nečemu bolji od nekoga ne znači da će tako uvijek i ostati. Neće usporedbe s drugima povećati vašu vjeru u sebe, odlučnost, hrabrost, ustrajnost, štoviše sve će to prebaciti vašu energiju na jednu drugu stranu, na drugu osobu koju ćete samo gledati, biti njome opsjednuti mjereći njena postignuća.

U životu različite stvari ostave na nama traga, ali vjerojatno najveći trag iza sebe ostavi kušnja uspoređivanja, jer nas ostavi kao narušene osobe, osobe koje se više ne znaju istinski radovati i uživati u stvarima koje posjedujemo, osobe koje više nisu sigurne što žele biti i kako se odnositi prema svojim osjećajima. Uspoređivanje ostavi onaj duboki trag na nama kada odjednom strahovi i sumnje unutar nas počinju rasti a mi se počinjemo pitati kako smo izgubili kontrolu nad svojim unutarnjim bićem.

Ostavite se usporedbi tko je u čemu bolji, takvim preokupacijama upropastit ćete si život. Ono je poput zidanja babilonskih kuli kojima želimo drugoga nadvisiti a onda na koncu shvatimo da smo došli do one granice kada se sve raspada i kada više nema povratka natrag. Zamka je to u kojoj se ne znamo zaustaviti pred provalijom jer želimo proći, osjetiti, doživjeti svaki komad puta, pa makar završili u propasti.

Kada shvatite da vaš rast u životu ne ovisi od toga gdje se nalaze drugi, već gdje se trenutno vi nalazite u odnosu na to gdje ste bili jučer, tada ćete početi drugačije živjeti, shvaćajući da je svaki dan posebna prilika da biste uživali u njoj i stvarima koje vas vesele, gledajući više na to kako se osjećate u vlastitoj koži, a manje razmišljajući kakvi ste u tuđim očima.  Ostavite se usporedbi tko je u čemu bolji, uživajte u onome u čemu ste različiti i drugačiji. Ništa vam više ne treba za sreću!

Mario Žuvela

Prijatelj vašeg uspjeha