Ovo su četiri najvažnija neprijatelja svakog braka

Četiri najvažnija neprijatelja svakog braka su međusobno kritiziranje bračnih partnera, njihovo međusobno omalovažavanje, grčevita obrana i povlačenje u sebe.

U braku treba razlikovati iznošenje teškoća i kritiziranje. Izražavati ljutnju i protivljenje, svoje poteškoće, rijetko je ugodno ali jača brak na dužu prugu, suprotno njihovu potiskivanju. Problem nastaje kad se počinje predbacivati partneru i kritizirati ne njegovo određeno ponašanje nego njegovu ličnost. Tada je to osobna kritika, predbacivanje, napadaj, okrivljavanje. Iznošenje teškoća počinje s riječi »ja«, a kritika s riječi »ti«. Teže je prihvatiti kritiku nego saslušati nečije teškoće. Kritika izaziva obrambenu reakciju. Napad na ličnost bračnog partnera, njegovo direktno osuđivanje, »trebaš to i to učiniti« i podignuti kažiprst povređuju i ranjavaju bračnog partnera. Pritužba je specifično izražavanje vlastite ljutnje, nelagode, zabrinutosti. Kritika je manje specifična, općenitija i sadrži principijelno predbacivanje. Pritužba je usmjerena na određeno djelovanje partnera a kritika na njegovu ličnost. Prijelaz od pritužbe na kritiku vrlo je čest.

Međusobno omalovažavanje u braku obilježeno je vrijeđanjem i pogrdnim riječima, vrijeđajućim gestama, ruganjem, neprijateljskim humorom i cinizmom. Poznata su međusobna bračna omalovažavanja, npr.: »Pogledaj se u zrcalo pa razmisli o svojoj debljini«; i tako dalje.

Kada se osjećamo napadnuti, branimo se i vraćamo napad. Odbijamo svaku odgovornost, opravdavamo svoje reagiranje. Bračni partneri se »ušančuju« na svojim obrambenim linijama i odanle uzvraćaju udarce. Brak se pretvara u bojno polje.

Posljedica je obostrano povlačenje, zatvaranje u sebe, tvrdokorna šutnja, opora distanca, izostanak svakog reagiranja na napad, škrto odgovaranje, mijenjanje teme.

Sve to postaje neizdrživo i često završava u rastavi, koja zapravo samo mijenja vanjski oblik nastavljanja »bračnog pakla« sada pod drugim okolnostima i pod reflektorima javnosti na sudu, policiji, u centrima za socijalni rad i susjedstvu. Potrebno je što ranije prepoznati pojavu navedenih »neprijatelja« braka i jednog po jednog odstraniti kako bi sačuvali kvalitetnu monogamiju, koja ponovno sve više privlači pozornost suvremene znanosti o braku.

dr. Pavao Brajša

Prijatelj vašeg uspjeha