Pet jezika ljubavi: Riječi potvrde

Ljubavni jezik broj jedan: POTVRDNE RIJEČI

Mark Twain je jednom rekao: “Dva mjeseca mogu živjeti od dobrog komplimenta.” Jedan od načina emocionalnog izražavanja ljubavi jest korištenje riječi koje izgrađuju. Mnogi parovi nikada nisu naučili kakva se golema moć krije u verbalnom potvrđivanju druge osobe. Salomon piše: “Briga u srcu pritiskuje čovjeka, a blaga riječ veseli ga.”

Verbalni komplimenti ili riječi poštovanja moćna su sredstva izražavanja ljubavi. Najbolje ih je izražavati jednostavnim izjavama kao što su: “U ovome odijelu doimaš se iznimno elegantno.” Ili: “Zaista mi je drago što ćeš večeras oprati suđe.”
Cilj ljubavi nije dobiti nešto što sami želite nego učiniti nešto za dobrobit osobe koju volite. Međutim, činjenica je da smo, kad čujemo pohvalne riječi, mnogo spremniji uzvratiti istom mjerom.

Primjer: “Posjetila me jedna gospođa i rekla. “Dr. Chapman, imam problema. Ne mogu navesti supruga da oliči našu spavaonicu. Molim ga već devet mjeseci. Pokušala sam sve što sam znala, ali ne mogu ga natjerati da to učini. Prošle subote je bilo lijepo vrijeme, a moj je suprug cijeli dan prao i uređivao automobil.
“Što ste vi učinili?”
“Izašla sam i rekla: Ne mogu te shvatiti. Danas je bio savršen dan za ličenje spavaonice a ti si prao automobil?”
“I je li vam oličio spavaonicu?”
“Ne. Još nije. Ne znam što bi učinila:”
“Učini li vaš suprug ikada nešto dobro: npr. iznese li smeće, plati li račun za struju? Predlažem vam da mu uputite verbalni kompliment. Nemojte reći: “Već je bilo vrijeme da izneseš smeće” već “Cijenim to da si odnio smeće.” I nemojte mu više govoriti o ličenju spavaonice.”
Nije bila jako sretna kad je odlazila, no kad se nakon tri tjedna vratila rekla je: “Djelovalo je!” Naučila je da su verbalni komplimenti daleko bolji poticaji nego prigovori.

Gary Chapman

Prijatelj vašeg uspjeha