Pet jezika ljubavi: Iskazi uslužnosti

Ljubavni jezik broj četiri: DJELA SLUŽENJA

Postupci poput: kuhanje objeda, postavljanje stola, pranje suđa, spremanje ormara, iznošenje smeća, mijenjanje dječjih pelena, brisanje pašine, pospremanje garaže, šetnja s psom – sve su to djela služenja.
Ono što činimo jedno dugome prije braka ni u kojem slučaju ne pokazuje što ćemo činiti kad se vjenčamo. Prije braka nosi nas struja opsjednute zaljubljenosti. Nakon vjenčanja ponovno postajemo ljudi kakvi smo bili prije nego što smo se zaljubili. Na naše postupke utječe obrazac naših roditelja, naša osobnost, stavovi o ljubavi, emocije, potrebe i želje.

Primjer: “Nedavno mi jedna supruga rekla: “Dr. Chapman, sve ću svoje prijatelje poslati na vaš seminar, jer je on meni i mom suprugu iz temelja promijenio brak. Bob mi prije seminara nikada ni u čemu nije pomagao. Kao da mu na pamet nije padalo da mi pomogne. Nakon seminara počeo me je ispitivati: “Što bih ti večeras mogao pomoći?” Bilo je to nevjerojatno, i Bob se tako ponaša već tri godine. Sada sve u kući zna raditi i uvijek mi pomaže. Imamo više vremena jer ne moram neprestano raditi.”

Gary Chapman

Prijatelj vašeg uspjeha