Pet načina za svladavanje burnih reakcija

Prema rječima terapeuta Julie Hanks, onog trenutka kada se emocionalni intenzitet i ozbiljnost vašeg ponašanja ne podudaraju sa datom situacijom – vi reagirate pretjerano. Od davnina je poznata izreka da čovjek najbolje postupa i donosi odluke ’hladne glave’, stoga ne dozvolite da vas ponesu naglašene emocije u trenutku, te da odreagirate kako ne treba, bez povoda i ’pravog razloga’.

 

Postoje dvije vrste pretjeranih reakcije: interne i eksterne. One interne su emocionalni odgovori na situaciju, koji ostaju u vama, a kojih drugi nisu svjesni ili ne mogu da ih vide. Primjer za internu burnu reakciju je ponavljanje određene situacije u glavi iznova i iznova, pitajući se da li ste rekli prave stvari i analizirajući komentare koje vam je uputila voljena osoba ili prijatelj. Sa druge strane, eksterna burna reakcija se tiče ’vidljivih’ odgovora kojih su drugi svijesni, a primjer za to je ispoljavanje bijesa, demonstrativno napuštanje razgovora, mahanje rukama i podizanje tona glasa.

Vođena knjigom ’Stop overreacting: Effective Strategies for Calming Your Emotions’, autora Dr. Judith P. Siegel, Hanks navodi neke njene sugestije koje se tiču preispitivanja samog sebe, na osnovu sljedećih pitanja, kako biste provjerili da li imate problem sa pretjeranim reagiranjem.

Da li često:

 1. Žalite za onim što ste rekli u afektu i naletu emocija?
 2. Uzvraćate burno onima koje volite?
 3. Morate se izvinjavati drugima zbog svojih postupaka ili izgovorenih riječi?
 4. Sami sebe iznenadite svojim nekontroliranim reakcijama?
 5. Pretpostavljate ono najgore o ljudima i situacijama?
 6. Povlačite se kada se stvari emotivno ’otmu kontroli’?

Ovo je pet savjeta koji vam mogu pomoći da nadiđete pretjerane reakcije:

 1. Nemojte zanemarivati suštinu. Manjak sna, hrane i vode, kao i rekreacije i aktivnosti, mogu oslabiti vaše tijelo i um i dovesti do burnih reakcija. Postavite brigu o sebi kao prioritet, umjesto što stalno brinete o drugima, jer, vjerovali ili ne, to će vašim voljenim osobama biti o značajnije koristi, budući da neće doživljavati vaše emocionalne ’krize’ na izmaku snage.
 2. Uključite se u razgovor i prepoznajte svoje emocije. Kočenje vrata, ’bura’ u stomaku, ubrzan rad srca i napetost mišića su fizički znakovi da ste u opasnosti da burno reagirate, a sve to je uzrokovano intenzivnim emocijama. Što ste više svjesni tih fizičkih znakova, bliži ste kontroliranju svojih reakcija. Imenovanje tih osjećaja aktivira obe strane mozga i pomaže vam da sagledate situaciju, umjesto da samo naprasno odreagirate.
 3. Napravite pozitivan preokret situacije. Kada ste identificirali i imenovali osjećanja, možete ’intervenirati’ u vašim mislima. Preduslov za ovo je da ne shvatate sve osobno, i ne vodite se riječima ’uvijek’ i ’nikada’, jer to prouzrokuje najgori scenarij. Na primjer, ’On/ona me nikada nije volio/la’ ili ’On/ona me uvek kritizira’… Probajte da se fokusirate na datu situaciju, pomislite da onaj sa kim imate trenutne razmirice – ima neke druge probleme, nevezane za vas, zbog kojih se osjeća napeto i ljutito, i izbjegavajte negativno promatranje kad god ne čujete ono što biste želeli.
 4. Udahnite duboko prije nego što odgovorite. Duboko disanje usporava vaše borbene reakcije i ne dopušta da vam odgovor ’pobjegne’, omogućavajući vašem nervnom sistemu da se smiri. Ukoliko to postignete, birat ćete više promišljene i produktivne odgovore koje pretenduju da riješe, a ne pogoršaju stvari.
 5. Identificirajte i rješite svoje emocionalne probleme koje vučete sa sobom. Ovo se često odnosi na manjak samopouzdanja, grešaka ili problema iz prošlosti, zbog kojih se uporno ponašate na isti način u svakoj sljedećoj situaciji. Preispitajte sebe – da li su vaše određene reakcije povezane baš sa tom situacijom, ili sa nečim što vas muči. Prema iskustvu Julie Hanks, osjećaj odbacivanja, usamljenosti, depresije, nemoći i manjka samopouzdanja dovodi do bezrazložnih pretjeranih reakcija, koje gube smisao i suštinu, a cijeloj situaciji daju negativnu konotaciju. Poradite na sebi, kako biste izbjegli ovakve situacije u interakciji sa najdražim osobama.

Izvor: www.bizlife.rs

Prijatelj vašeg uspjeha