Pet poklona koje vaša djeca neće nikada zaboraviti!

Možda i vi i vaše dijete na spomen “poklona” pomišljate na trgovinu igračaka, ali pokloni koji će u životu najviše usrećiti dijete ne koštaju novca, već od roditelja traže da rade na sebi kako bi svom djetetu prenjeli one najvažnije darove.

  1. Radoznalost

Ako gledate na život širom otvorenih očiju, uvijek zapitani nad čudesima svijeta, i svom djetetu ćete usaditi čuđenje koje potiče na otkrivanje i saznavanje. Način na koji se odnosite prema pojavama koje vas okružuju utjecat će na to da li će ih vaše dijete smatrati beznačajnim ili naučiti da ih primjećuje i pokušava da ih razumije.

  1. Samodisciplina

Nasuprot ustaljenom mišljenju, ljudima uglavnom ne nedostaje motivacije da nešto postignu, već jednostavno ne umiju sebe privoliti na ozbiljan rad koji često nije nimalo zabavan, kako bi ostvarili svoje ciljeve. Oni koji su razvili naviku da se odriču trenutnih zadovoljstava zarad buduće nagrade, dolazak do cilja neće ni predstavljati napor.

  1. Optimizam

Optimističan pogled na život može da se uči. Način na koji roditelj objašnjava sebi i svojoj djeci loše događaje i neuspjehe u mnogome utječe na stav djece. Od toga zavisi da li će poslje poraza dijete slegnuti ramenima i pokušati ponovo, ili zaključiti da nade u uspjeh nema.

  1. Iskrenost

Nije toliko važno govoriti djeci da moraju biti iskrena, koliko je važno da se roditelj i sam drži ovog načela. Nemojte lagati svoju djecu, izbjegavajte ljude koji lažu i borite se protiv iskušenja da lažima izbjegnete nezgodne situacije ili neprijatne obaveze. Istovremeno, ne osuđujte preoštro dječje greške kako ih ne biste primorali da vas obmanjuju.

  1. Samostalnost

Sposobnost snalaženja u najrazličitijim situacijama dragocjena je za svakog, a što je najvažnije, jedino se kroz samostalno svladavanje prepreka u životu stječe pravo samopouzdanje. Nema tih ohrabrujućih riječi za dijete koje šalju jaču poruku od vaših postupaka kojima mu pokazujete da mislite da je sposobno da nešto uradi samo.

Izvor: www.detinjarije.com/

Prijatelj vašeg uspjeha